12/21/17 06:50
(http://www.klassa.bg/)

Какво ще се случи след Brexit в сферата на сигурността в ЕС?

 Доверие между Европейския съюз и Великобритания и след Brexit. Това бе основното послание, което участниците в дискусията „Отвъд Brexit – бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз“ изпратиха за това какво е нужно след излизането на Великобритания от общността в сектора на сигурността.

През тази година Европа стана свидетел на 25 терористични атаки, на разпространение на пропаганда в интернет и всичко това представлява най-голямата терористична вълна за Европа от десетилетия, коментира директорът на Европол Роб Уейнрайт.

В изказването си той включи и проблемите с мащабните кибератаки с искания за подкупи, които удариха редица страни през настоящата година, както и трудностите и предизвикателствата от миграцията, трафика на наркотици и хора и много други.

 

„Проблемът обаче се дефинира най-вече от трансграничния му характер, тъй като той преминава през границите на държавите, възползва се от нашите общества, от глобализацията на интернет и др.", каза той и допълни: „Именно затова той се нуждае и от трансграничен отговор“.

Европол има специална роля в свързването на полицейските общности и националните власти в Европа. Събираме повече данни и разменяме повече разузнавателна информация от всякога досега и отговаряме на много повече предизвикателства днес, поясни той, допълвайки, че за това е нужна подкрепата на всички страни членки на ЕС.

Тук от изключително значение е Великобритания, тъй като тя е сред страните, които предоставят най-много разузнавателни данни, включително свързани с терористични заплахи. Те са изключително важна част от нашата работа и от системата за сътрудничество в ЕС, заяви Уейнрайт.

Сигурността е много важен аспект на преговорите, а Великобритания е важен партньор, затова трябва да намерим вариант, в който страната ще продължи да предоставя своите услуги и помощ, за да се справяме с предизвикателствата пред сигурността, заяви директорът на Европол.

Днес на политическо ниво има пълно разбирателство, но преди повече от 10 години имаше недоверие и оперативните работници трябваше да изградят такова помежду си, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Изградили сме трайни връзки с Великобритания и е нужно нашите служби, правозащитни и правоохранителни органи, независимо от детайлите по споразумението за излизане на Великобритания, да запазят пълното доверие на всички нива и след това, заяви той.

 

В сферата на сигурността при обмена на информация и съвместни операции не е редно да се стигне до провал. В тази сфера за Brexit съм оптимист, защото се надявам здравия разум да надделее, тъй като това засяга всички държави, допълни премиерът.

Той подчерта важността на Западните Балкани в това отношение. „Влиянието, контактите на Великобритания в региона трябва да бъдат в услуга на всички, както досега“, каза Борисов. На Балканите всички големи геостратегически играчи искат да имат своето влияние, но ние искаме Европа тук, а Великобритания остава неразривна част от това, заяви още той.

Никога престъпността не се е адаптирала с изключителна скорост, но това се случва днес, каза Иън Кръкстън, заместник-директор Международно разузнаване на британската Национална агенция за борба с престъпността.

Забелязваме сериозни конфликти с цел нестабилност, засилване на проблемите с миграцията, робството и трафика на хора. Технологиите допринасят в огромна степен това да се случва в такъв мащаб, каза той, допълвайки с предизвикателствата, свързани с Big Data. В момента информацията е в ръцете ни но трябва да потърсим инструмент, така че да извлечем стойност от нея, заяви той.

 

„Наблюдаваме,че светът се смалява и престъпниците получават нови възможности за разгръщане на своята дейност, затова и трябва да работим заедно, за да се справим с тях“, каза Кръкстън.

 

Изправени сме пред едни и същи трудности по отношение на дигиталните технологии, трябва да провеждаме съвместни операции. Великобритания допринася в огромна степен в обмена на разузнавателната информация и искаме да продължим това, допълни експертът.

„Тези предизвикателства трябва да ни обединят и да се възползваме от всички възможности, които ни се дават. Затова ще работим с всички държави, защото съм сигурен, че колегите в България се опитват да решат същите проблеми, които и ние“, каза още той.

Кръстън завърши с думите, че „ние може и да излизаме от ЕС, но сме в Европа и искаме да продължим да бъде част от правоприлагащите органи“.

Алекс Елис, генерален директор в британското Министерство за излизане от ЕС, даде малко по-политическа гледна точка на темата. Всички сме изправени пред една и съща заплахи, те се променят постоянно и стават все повече транснационални, смята той.

„Когато се изправяме пред тези заплахи, надявам се, че можем да ви предложим подкрепа от гледна точка на мащабите, защото имаме отлични резултати от нашите разузнавателни служби“ например, обясни Елис, допълвайки, че трябва непрекъснато да се опитваме да изпреварваме заплахите и събитията.

Искаме когато напуснем ЕС, да създадем една инфраструктура, рамка, която да предостави възможности да продължим общата си работа, каза още той.

Според него на първо място тази рамка трябва да бъде всеобхватна, да включва всичко от политика за развитие до другите проблеми свързани с тероризма, наркотрафика и т.н. Освен това тя трябва да бъде динамична, защото заплахите се променят постоянно, и трябва да може да се адаптира към бъдещите промени.

Други важни нейни характеристики е да бъде безпрецедентна, отразявайки реалността,заплахите и реалността, в която двете страни могат да с сътрудничат, да се възползва от потоците от данни и да отразява доверието, което имаме помежду си.

„Имаме споделени ценности и те се отразяват в нашите взаимоотношения“, каза Елис и призова те да залегнат и в тази рамка.

 

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване