12/21/17 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Концесиите на плажовете още една година по стария ред

 Няма проблеми между коалиционните партньори заради концесиите за плажовете. Това заявиха категорично и от ГЕРБ и от „Обединените патриоти”. Повод за коментарите се оказа пост във „Фейсбук”  на вицепремиерът Валери Симеонов, в който той обвинява ГЕРБ , че за пореден път са ги „извъртели” и ги обвини, че са гласували заедно с ДПС.

 Причината е, че малко по-рано през деня НС гласува промени в Закона за административното регулиране и намаляване на тежестта на бизнеса и гражданите. С тях обаче се правят поправки в Закона за концесиите, с който се отлага с една година новия ред за отдаване на концесиите за плажове, което означава, че това ще става по действащия ред. Така до януари 2019 година министерството на туризма ще подготвя документите, а дадена концесия ще се одобрява от МС. Последните промени предвиждаха това да се прави само от туристическия министър, който да е лично отговорен, като това да става по много по-утежнена процедура. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче увери, че всичко в коалицията е наред. Причината за удължаването на срока е краткото време, за да може министерството на туризма да се подготви да провежда процедурите. При гласуването през ноември е било пропуснато кога таз разпоредба влиза в сила и по думите на Цветанов сега тази празнота се запълва. Според него става дума само за 10-15 концесии от общо над 400. Целта на поправките е да не се създаде проблеми следващия летен сезон със стопанисването на плажовете. Има много случаи, в които сме гласували с различните групи и не бива да се правят грешни изводи. Всичко което правим е в името на националния интерес”, заяви Цветанов по повод критиките на Симеонов,  че са гласували заедно с ДПС. „Хубаво е, че има различни мнения, но това не означава, че коалицията не е стабилна”. каза още той. За последно се чули по телефона с Валери Симеонов вчера , когато обаче обсъждали падането на мораториума за лекарствата. Има 5 концесии в съдебна фаза и е редно да се запази старият режим, мотивира се в пленарна зала шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Според него имало само десетина плажа за концесиониране, което е незначителна част от 300, колкото са всичките плажове.

 Борис Ячев от „Обединените патриоти” пък обясни, че нищо драматично не се случва в коалицията. По думите му това са конкретни казуси и не знае защо се търси тенденция, че напрежението градира. Според него с казуса с лифта на Банско, което бе предишният повод за избухването на Симеонов, граничната дата е 28 декември. Той обаче побърза да уточни, че не поставят ултиматум. Сега имали различно мнение с ГЕРБ и за плажовете. Ячев отрече да се чувстват предадени, тъй като нищо не е било обещавано. По думите му това не означава, че коалицията се е разпаднала и има ново мнозинство в парламента. Симеонов днес не е бил на заседанието на МС. Ячев обясни, че не могат да се правят сравнения между поведението на Симеонов и предишния коалиционен партньор на ГЕРБ – Радан Кънев. При него имало сърдене, а при Симеонов принципна позиция.

 ДПС също коментираха нападките на Симеонов за концесиите на плажовете. „Този език на разделението и омразата е на дневен ред откакто се състави това правителство”, обясни Халил Летифов  и припомни, че имат решение за демонтаж на тази коалиция от властта. ДПС смятат, че няма готовност да започне да работи този закон още от следващата година. Именно затова е и отлагането. „Но да се вменява, че всички концесионери са групировки и мафиоти е много лошо”, каза той и поясни, че  ако не е спазен закона, да бъдат дадени на прокуратурата. По думите му пробойни в коалицията има отдавна и не опозицията, а управляващите се опитват да съборят европедседателството. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване