12/21/17 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Пускат новите винетки за 2018 г.

 От петък започва разпространението на новите винетни стикери за 2018 г., обяви пред журналисти регионалният министър Николай Нанков след приетото решение на правителството на днешното му заседание.

Валидността на стикера няма да важи за календарната година, а от датата на закупуване. Ако го вземете на 2 януари винетка за 12 месеца тя ще важи до 2 януари 2019 г. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена.

 

Цените им остават без промяна

 

като 2018 г. ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери. От регионалното министерство разчитат, че с изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване.

Така цената на най-масово продаваните винетки за леки автомобили е 97 лв. годишната, 30 лв. за месечната и 15 - седмичната. Нанков припомни, че се въвежда тримесечна винетка на цена 54 лв. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер. Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността - да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това означава, че колкото по-дълъг е периодът на валидност на винетката, толкова цената й е по-изгодна за потребителя. Например при закупуването на годишна винетка от 97 лв. ползването на републиканската мрежа за месец струва 8 лв., а на тримесечната от 54 лв. - 18 лева за месец, което е над два пъти повече.

 

При винетките за камиони над 3,5 тона

 

единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента. Измененията са свързани с европейските изисквания в областта на пътното таксуване, според която дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства. Очаква се увеличението от 2 лв. на дневния стикер да доведе до повишаване на приходите с близо 2,8 млн. лв. Тези средства ще бъдат вложени в подобряване на пътната инфраструктура.

Както всяка година с цел по-висока защита и блокиране на възможността за фалшификация е

 

променено графичното оформление

 

на винетките за 2018 г.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г.

В петък в продажба ще бъдат пуснати над 2 млн. стикери, като от тях 900 хил. ще бъдат годишните. До края на януари в дистрибуторската мрежа ще бъдат около 4,8 млн. винетки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване