12/21/17 19:20
(http://www.clubz.bg/)

Първи резултати от Каталуня: Сепаратистите пак с абсолютно мнозинство

Сепаратистите в Каталуня запазват абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Това гласят прогнози на в. "Вангуардия" в първите минути след затварянето на урните на извънредните избори.

Абсолютното мнозинство се образува от трите формации, борещи се за независимост на автономната област - Републиканската левица на каталуня (РЛК), коалицията "Заедно за Каталуня" и Кандидатурата за народно единство (КНЕ).

Ориол Жункерас вече е най-популярният сепаратистки лидер в каталуня.

Най-много гласове от тях взела РЛК, чийто лидер е доскорошният каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Той е в ареста по обвинение в сепаратизъм.

Първа сила очаквано е проевропейската и антисепаратистка партия "Сиутаданс" - местният филиал на "Сиудаданос" ("Граждани"), оглавявана от Инес Аримадас. Това обаче ще се окаже недостатъчно, ако се потвърди абсолютното мнозинство на сепаратистите.

Според първите прогнози трите отцепнически партии ще имат общо между 67 и 71 представители. Абсолютното мнозинство е от 68 души. Регионалният парламент в Барселона е 135-членен.

Възможно е броят на спечелените места да претърпи промени с напредването на преброяването.

Ориол Жункерас окончателно излезе от сянката на доскорошния си шеф Карлес Пучдемон - каталунския премиер при предишния парламент. Причина е, че РЛК, макар и заела второ място на изборите, вече се превърна в първа сепаратистка сила в областта. След като централното правителство в Мадрид разпусна парламента в Барселона и свика предсрочни избори, партията на Жункерас излезе от коалицията "Заедно за "да".

А новата коалиция "Заедно за Каталуня", която доскоро бе управляваща, вече е трета. Тя се оглавява от Корлес Пучдемон, който е в добронолно изгнание в белгия.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване