12/21/17 19:20
(http://www.clubz.bg/)

Сепаратистите отново с абсолютно мнозинство в Каталуня

Сепаратистите в Каталуня запазват абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Това гласят първите официални резултати от предсрочните ибори в испанската автономна област. Те бяха огласени малко след 23 часа българско време.

Абсолютното мнозинство се образува от трите формации, борещи се за независимост на автономната област - каалицията "Заедно за Каталуня", Републиканската левица на Каталуня (РЛК) и Кандидатура за народно единство (КНЕ).

При преброени 38 на сто от бюлетините трите партии ще имат общо 70 депутати в 135-членния регионален парламент в Барселона. За абсолютно мнозинство са необходими 68 души.

Това означава, че каталунските сепаратисти отново могат да обявят независимост, както стана на 27 октомври.

Първа сила е коалиция "Заедно за Каталуня", оглавявана от уволнения регионален премиер Карлес Пучдемон. Самият той е в доброволно изгнание в Белгия, тъй като е обвинен в родината си в сепаратистка дейност. Пучдемон следеше развоя на събитията от Брюксел.

Ако "Заедно за Каталуня" спечели изборите, това ще е изненадващо. Според прогнозите преди вота се очакваше първа сила сред сепаратистите да бъде РЛК, чийто лидер е доскорошният каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Той е в арест в Барселона по обвинение в сепаратизъм.

РЛК обаче се оказа трета. В предишния парламент тя бе част от коалицията "Заедно за "да", оглавявана от Пучдемон, но реши да се яви самостоятелно.

КНЕ е шеста от общо 7 партии, които ще имат депутати в каталунския парламент. Тя ще има 4-ма депутати, но без тях сепаратистите няма да имат абсолютно мнозинство.

Прогнозите даваха най-много гласове на проевропейската и антисепаратистка партия "Сиутаданс" - местният филиал на "Сиудаданос" ("Граждани"), оглавявана от Инес Аримадас. Засега тя е на второ място.

Възможно е броят на спечелените места да претърпи промени с напредването на преброяването.

Изборите в Каталуня бяха свикани, след като испанският премиер Мариано Рахой разпусна регионалния парламент в Барселона на 27 октомври. Причина бе, че същия ден каталунските депутати гласуваха едностранно за независимост - нещо, което бе обявено за незаконно от централното правителство и Конституционния съд на Испания.

Решението на каталунския парламент бе в съответствие с референдума за независимост на автономната област, проведен на 1 октомври. В гласуването участваха едва 40 на сто от жителите на Каталуня. Но 90 процента от тези хора подкрепиха независимостта. това допитване също бе обявено за незаконно от испанските власти.

Още през 2015 г. Еврокомисията обяви, че отцепване на Каталуня от Испания ще означава автоматично излизане от ЕС.

От референдума на 1 октомври досега близо 3000 фирми напуснаха Каталуня. Това доведе до скок на безработицата. Инвестициите в областта за тези три месеца намаляха с близо 75 на сто в сравнение с първите 9 месеца на годината. Автономна област Мадрид изпревари Каталуня по БВП.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване