12/22/17 10:28
(http://offnews.bg)

И Унгария срещу ЕС - ще блокира всяка наказателна процедура срещу Полша

И Унгария се обърна срещу Европейския съюз, като обяви, че ще блокира всякакви действия на общността за отнемане правото на глас на Полша, предаде Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че ще действа така, защото Полша е жизненоважен член на групата на централноевропейските държави.

На 20 декември Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС и на Европарламента Полша да бъде лишена от правото си на глас при обсъждането и приемането на общностните решения заради несъгласие със съдебната ѝ реформа. Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс обяви, че предложението се налага заради "постоянно неспазване на правилата на ЕС" от Полша, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

В защитата си към Полша Орбан заяви, че критиките на Брюксел към съдебната ѝ реформа са несправедливи и пристрастни. 

Унгария няма да подкрепи никакъв опит за засдействане на член 7 от договора на ЕС, който води до налагане на санкции, подчерта той и допълни, че е безсмислено да се започват процедури срещу Полша, защото Унгария ще реагира и ще издигне "непреодолимо препятствие" по този път. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване