12/22/17 07:37
(http://www.clubz.bg/)

Каталуня зависи от 8 депутати - арестувани или избягали

Осем от избраните в регионалния парламент на Каталуня депутати рискуват да не могат да положат клетва. Така те няма да могат да изпълняват функциите си, а без тях сепаратистите остават без абсолютно мнозинство, съобщи в. "Ел Мундо".

Тяхната и на парламента съдба са в ръцете на съдията Педро Лярена от Върховния съд в Мадрид.

Трите главни отцепнически партии в испанската автономна област спечелиха над 50 на сто от местата след вчерашните предсрочни регионални избори. Те бяха свикани, след като каталунските депутати обявиха независимост на 27 октомври. В резултат испанският премиер Мариано Рахой разпусна парламента в Барселона.

Сепаратистките сили са коалицията "Заедно за Каталуня" на доскорошния премиер Карлес Пучдемон, Републиканската левица на Каталуня (РЛК) на бившия вицепремиер Ориол Жункерас и Кандидатурата на народното единство (КНЕ).

Трима от споменатите 8 депутати са в ареста в Испания по обвинение в сепаратистка дейност. Това са Ориол Жункерас, бившият вътрешен министър Жоаким Форн и лидерът на Националното събрание на Каталуня Жорди Санчес. А Пучдемон и бившите му министри Антони Комин, Клара Посанти, Люис Пуч и Меричел Сере са в доброволно изгнание в Белгия. Срещу тях също има заповед за арест за сепаратистка дейност.

Сепаратистите ще имат общо 70 депутати в 135-членния каталунски парламент. Което означава, че без тези 8 души те губят абсолютното си мнозинство.

Регламентът на парламента в Барселона не изисква физическото присъствие на един човек, за да стане той депутат. За да изпълнява функциите си обаче, той трябва да е положил клетва, да представи депутатска карта и да декларация за своите доходи. Всичко това може да бъде направено писмено, обясняват юридически източници пред "Ел Мундо".

Друг въпрос е обаче участието в откриването на парламента. Там вече е задължително присъствието и на заклеващия се депутат, и на този, който трябва да одобри встъпването му в длъжност. А делегирането на гласовете не включва случаите, когато избраният народен представител е в ареста или в чужбина, а само когато е в болница или страда от тежко заболяване.

При това положение за да участват в откриването на парламента, арестуваните депутати трябва да поискат от Върховния съд звънредно разрешение да бъдат пуснати.

С други думи, съдбата на осмимата обвинени и изобщо на каналунския парламент е в ръцете на съдията Педро Лярена от Върховния съд, аключава изданието. Той е човекът, който взема решенията за тях.

Победата на сепаратистите е шокираща за мнозина, включително за привържениците на независимостта. Проучванията не им даваха абсолютно мнозинство. То обаче е факт и така обезсмисля победата на проевропейската партия "Сиутаданс" ("Граждани"), оглавявана от Инес Аримадас. Все пак трябва да се отбележи, е за първи път първа сила в каталунския парламент става партия, бореща се за единна Испания. По ирония на съдбата "Сиудаданос", както е нейното испанско име, е създадена именно в Барселона. А лидерът й в национален мащаб е каталунец - Албер Ривера.

Изненадваща е и рекордната активност. Правото си на глас упражниха над 83 на сто от избирателите. Само преди две години активността бе малко над 60 процента.

Големият губещ е испанският премиер Мариано Рахой. Неговата консервативна Народна партия, (НП) която управлява Испания, постигна най-слабите резултати от влизащите в каталунския парламент формации.

Мнозина смятат, че срещу него е упражнен наказателен вот. Причината е прекалената бруталност на полицията по време на референдума за независимост на Каталуня на 1 октомври. Тогава по заповед на Рахой в областта бяха пратени подкрепления от цялата страна. Те влязоха в сблъсък с привърженици на независимостта, при които бяха ранени близо 800 души. Хората са убедени, че премиерът не е трябвало да използва прекалена сила, още повече референдумът бе обявен за незаконен от Конституционния съд още преди провеждането му.

"Или Рахой ще смени рецептата си, или ние ще променим Испания", заяви Карлес Пучдемон в реч, предавана по телевизията. Той говори от Брюксел, а заедно с него бяха четиримата му министри, избягали с него.

"Каталунската република победи монархията на член 155", допълни Пучдемон.

Това е членът от конституцията, приложен от испанското правителство след обявяването на каталунската независимост. Той временно суспендира автономията на областта и въведе пряко управление на Мадрид.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване