12/22/17 12:22
(transmedia.bg)

Кодът на Доган: Обидно прост

 

 

Предколедната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган тази година се оказа далеч от фундаменталната насоченост на миналогодишната, определена от повечето медии като историческа, геополитическа, стратегическа, тактическа, визионерска, магическа и т.н. все в този ред. И накрая за повече ефект и блясък подразбиращият се лидер вместо партиен анализ ритуално отряза главата на официалния такъв. След като разчете кодовете, публиката изпадна във възторг. Овации, викове „Браво!“, В. В. припадна от умиление.

Ето един кратък цитат, който по невнимание не бе кодиран, но пък и почти никой не реагира на тази откровеност:

„Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС… Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово.“

Ако е необходимо, дори силово, рече философът. Тук е заключена голямата причина за спънатия преход. Но това е друга тема, макар и същата.

Снощната реч на Доган бе издържана в кухненско-битова парадигма, точно по вкуса на пантофените разсъждения на същата В. В., основен тълкувател на невнятните кодове на политика. „Въпросът сега е дали премиерът Борисов ще разчете кода на Доган и как ще реагира“, коментира тя по едно радио със съответните придихания и възклицания. Защото Доган без излишни церемонии изпрати послание до премиера, че дава подкрепата си за правителството в името на стабилността. Не е нужно да си особено прозорлив, за да разбереш за какво иде реч.

Тоест кодът е обидно прост. Той може да се изрази в телеграфически стил така:

„Пеевски доволен. Съдебната власт под контрол. БТК и Булгартабак под похлупак. Медиите наши. Чакаме порции от властта. Обръчите от фирми – гладни.“

Борисов разбира се ще разчете посланието. Но въпросът е не как ще реагира, а дали може да реагира различно от очакванията на лидера на ДПС. Практиката досега недвусмислено показва, че не може, че е угнетен и притеснен от нещо и се е хванал за пустата стабилност, което е евфемизъм на „страх“.

Доган не случайно излезе от укритието си точно в този момент. Спокойно можеше да си спести предколедната реч. Миналата година тя бе предизвикана, застрашен бе моделът, матрицата. Местан по свои си съображения и интереси разклати самата конструкция. Или пък моментът бе подготвен старателно?

Така или иначе, той се оказа благоприятен и заради публичните сръдни между Бойко Борисов и Валери Симеонов, който допълнително разлюля стабилността, като дори отказа да присъства на няколко заседания на Министерския съвет.

В речта си от 2017г. Доган уважи сегашния формален председател на ДПС Карадайъ, като се обърна към него с „уважаеми“. Колко ли е треперил, милият, каква оценка ще получи за едногодишното си „управление“. (Добре че поне не го натоварват да държи дълги речи, че с неговото изразяване на нескопосан превод от китайски, минал през гугъл транслейд, разкодирането щеше да е непосилна задача дори за тесните специалисти.

Доган обаче го каза в прав текст:

„Ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да  управлява страната след евентуални предсрочни избори?  Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата.“

Съвсем просто е. Корнелия Нинова не може да разчита на Доган за вота. Борисов може, но това си има цена. Сделка или не? Факт е, че връзка с ДПС само ще усложни ситуацията.  Имиджът на ГЕРБ и лично на Борисов започна да се срива, вече е с два-три пункта надолу според социолозите. И то баш в навечерието на Председателството.

Сигналите и намиганията на Доган към лидера на ГЕРБ пък са добре дошли за БСП, на които много им се ще да се разграничат от повелителя на порциите, защото и вътрешните лапачи не са малко. Ситуацията се усложнява и от тихата битка срещу Нинова от „дисидентите“, натирени от най-важните постове в партията. Моментът е подходящ, откъдето и да го погледнеш.

Но един момент от речта на Доган  наистина заслужава специално внимание. Лидерът неочаквано, но иначе съвсем закономерно, се изказа за медиите. Случайно или не, но подгряващата медийна група на депутата му Пеевски вече бе запалила аудиторията със серия дописки, флаери и извънредни издания срещу „олигархията и фалшивите новини“, сред които за наша чест попада и „Трансмедия“.

Та ето какво казва той по въпроса за медиите и свободата на словото:

„От особена важност е коригиращата функция на медиите. Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашия позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България! После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на Словото.“

После си дискутирайте, казва. В кръчмата, в кухнята или другаде. Ние вече окупирахме всичко. Добре дошли, европейци! Дано ви хареса меката мебел в НДК!

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване