12/23/17 17:51
(http://www.clubz.bg/)

Валери Симеонов: Държавата беше мащеха, вече е и баща, и майка

България винаги е била мащеха за българите в чужбина, но с нашето съдействие и с активната позиция на сегашното правителство, сегашното управление на България, мисля, че ставаме и баща, и майка. Това заяви пред "Фокус" вицепремиерът Валери Симеонов.

"Виждаме как тези жестове, това внимание, тези постижения, които реализираме, предизвикват още искания от страна на нашите сънародници. Сега например подарихме на Всеукраинския културен дом 16 костюма за народни танци от македонския и родопския край, които са пълна комплектация и въобще не са евтини. И веднага заваляха заявки и от другите културни домове. Така че нашата работа е малко повече да обръщаме внимание на тези общности, защото те генерират едни истински българи, носители на традиционните български ценности, които, за съжаление, в България започнаха да поизбледняват", смята Симеонов.

Той допълва, че вече има два варианта на процедура за облекчено получване на българско гражданство, като ще има внесени законопроекти в първите месеци на следващта година.

"Ще продължаваме да подпомагаме дейността на неделните училища в Украйна. Ще продължаваме да се опитваме чрез икономически форми да ангажираме някакъв по-широк кръг от бизнеса в България към Украйна и обратното – от Украйна към България. Няма да оставим без внимание и традиционните български общности в Западните покрайнини, в Македония и в Унгария, където вече също имаме доста голям напредък за тези 7 месеца, включително осигуряването на средства за изграждането на Български културен център в Будапеща".

Това каза още Симеонов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване