12/23/17 09:58
(transmedia.bg)

Дядо Коледа всъщност е Свети Никола

 

Превъплъщенията и преназоваването на Добрия старец, който носи подаръци, са отлична илюстрация на това как времето създава и обогатява митични персонажи. Само допреди трийсетина години никой в България не подозираше за съществуването на Дядо Коледа, който днес е толкова популярен. Подаръци за послушните деца преди десетилетия носеше Дядо Мраз. За него знаем, че е българска реплика на руския Дед Мороз (Красный нос). Той е вече в миналото заедно със своята Снежанка, която уж е от друга приказка, но си ходеше при децата заедно с добрия старец винаги по Нова година.

Нашият сегашен Дядо Коледа е съвсем като западноевропейските и американски белобради добряци, които по празниците раздават подаръци. Как обаче се е появил този герой в западния свят?

Старецът е най-популярен като Санта Клаус, но името му със сигурност идва от Свети Никола. Именно той е персонажът, който се свързва с раздаване на подаръци. Това обаче се случва на 6 декември – на празника на светеца.

В много медийни публикации се твърди, че през 17 век холандски преселници донесли в Щатите обичая да се чества този светец. Постепенно в езиковата практика Sint Nicolaas зазвучал като като Sinterklaas, за да стане Santa Claus/Санта Клаус в наши дни.

Според National Geographic още през декември 1773 г. нюйоркски вестник отбелязва, че холандски семейства честват Санта Клаус. През 1804 г. пък Джон Пинтард, член на Нюйорското историческо общество, раздавал дървени фигурки на Санта Клаус. Малко по-късно в САЩ станал популярен авторът Клемент Кларк Мур, който описвал Санта Клаус като добър старец, влизащ през комина, за да остави подаръци за послушните деца.

Не закъсняла и визуалната трансформация на стареца. През 1863 година в нюйоркския вестник Harper’s Weekly Санта Клаус се появил в костюм от бяла кожа и с широк кожен колан. Дядото бил възпълен и се возел на шейна с елени.

Впоследствие Санта Клаус бил рисуван все в червено. През 1927 г. в. “ Ню Йорк Таймс“ писал: „Пред младите жители на Ню Йорк застанал Санта Клаус с внушителен ръст, червена мантия, шапка и бели бакенбарди, на гърба с чувал, пълен с подаръци, с червен нос и гъсти вежди“.

В началото на 30-те години на 20 век „Кока Кола” максимално се възползвала от този образ, като наблягала на червения цвят на костюма. Автор на рисунката е  американският художник Хадън Съндблом, син на финландски емигранти. Така един мит за светец се комерсиализирал до неузнаваемост. Постепенно този образ се наложил и вече никой не го приема като реклама на Кока Кола, а само като символ на Коледните празници.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване