12/24/17 11:54
(http://www.clubz.bg/)

Израел напуска ЮНЕСКО на Коледа

Бенямин Нетаняху. Снимка БГНЕС

Израел ще обяви на Коледа, че напуска организацията за образование, наука и култура към ООН, като реално това ще стане до края на 2018 г.Това означава, че много обекти на ЮНЕСКО в страната вече ще се съхраняват според политиката и възможностите на израелската държава, а не на световната организация, която ще изгуби от бюджета си и израелската вноска, а така или иначе не се внася от 2011г. насам, пише Дневник.

В петък премиерът Бенямин Нетаняху е инструктирал Кармел Шама Хакоен - посланик към ЮНЕСКО, официално да връчи писмото на генералния директор Одри Азуле. 

Поводът е гласуването от Общото събрание на ООН в четвъртък на необвързваща резолюция, с която се призовават САЩ да оттеглят решението си да признаят Западен Йерусалим за столица на Израел. Причината е същата като тази, с която Вашингтон обяви преди няколко месеца, че до 2019 г. страната се оттегля от ЮНЕСКО заради системно антиизраелска позиция.

През октомври Нетаняху нареди само да се подготви подобен ход от Израел и това се коментираше като изчакване да се види дали нещо ще се промени. Това изчакване ще продължи и през цялата следващата година, тъй като писмото за напускане може да бъде оттеглено през това време. Посланик Хакоен вече запозна Азуле с вижданията на Израел как би трябвало да се реформира организацията, пише още Дневник.

Публикувана на 12/24/17 11:54 http://clubz.bg/62225-izrael_napuska_yunesko_na_koleda

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване