12/24/17 04:05
(transmedia.bg)

Коледното пазаруване: тръпка – транс – истерия

 

Рождество Христово отдавна не е само църковен празник. Най-светлата дата за католиците в последните десетилетия претърпя сериозна метаморфоза. По забелязваща се и в България тенденция, празникът върви към тотална комерсиализация.

В САЩ шопинг истерията започва с Черния петък в края на ноември, когато може да се купи техника с огромни намаления. Американците планират тези покупки, цялата бизнес машина работи за увеличаването на обемите. Медиите пригласят на лудешкото харчене на пари, защото и за рекламите моментът е пиков, а и атмосферата е силно комерсиализирана от поне 70 години.

Някои работодатели дори дават един ден отпуск на служителите си заради пазарната треска. В деня, обявен за Черен петък, магазините отварят рано сутринта, а някои най-големи търговски вериги даже в полунощ. Случва се в този ден да има и инциденти, и насилие, когато се струпват много хора на едно място, а намалените стоки не са в достатъчно количество. За някои хора пазаруването е просто тръпка и може да се изпита и с онлайн поръчка. Други изпадат в транс и забравят, че идва и следпразничен период със сметки и разходи. Трети изпадат в истинска истерия и дори задлъжняват, за да задоволят шопинг нагона си.

Пазарува се всичко – от коли и техника до дрехи и напитки. И всичко това се прави далеч не само заради така наречените коледни подаръци. Доста домакинства подменят остарелите си уреди точно в този ден. А предисторията му води към нещо доста по-некомерсиално – Деня на благодарността. Първоначално името на Черния петък се е свързвало със задръстванията, образуващи се точно след Деня на благодарността. Впоследствие обаче търговската окраска надделява и днес дори в България, при това – на най-различни дати, може да се види подобен надпис.

В Европа нещата не са съвсем същите, макар да има силно влияние на комерсиалната американска Коледа. Коледните базари в страните, където има такава традиция, започват в средата на ноември и приключват преди Бъдни вечер – на 24 декември. По базарите не се търсят намаления, а ръчно произведени стоки, лакомства, напитки за „на крак“, както и обичайни за съответния регион продукти. В градове с подобни базари обикновено има жива музика, празнична украса и много ведро настроение. Истинска феерия за германските базари. В Мюнхен, Дрезден, Щутгарт, Есен, Берлин, Дюселдорф и Франкфурт точно в този период от годината ходят и много туристи, защото базарите в тези градове са изключително атрактивни, наситени са с културни събития и с кулинарни вълшебства.

В България през последните 25 години  навлезе модата да се пазарува по Коледа. И както всичко, дошло от чужбина, това също се побългари. Практичният българин обаче пренасочи харчовете си основно към пътувания, богата трапеза и подарък за близките. През годините търговците отчитат повишаване на покупките, но няма ясна методика как точно се изчисляват похарчените по празниците пари. Безспорен факт е само нарастващото в този период потребление на храна, напитки и гориво.

Снимки: Авторката

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване