12/24/17 15:53
(http://www.clubz.bg/)

Президентът на Швейцария поиска референдум за отношенията с ЕС

Швейцарският президент Дорис Лойтхард поиска страната да проведе референдум за отношенията си с Европейския съюз.

Въпреки че формално Швейцария не е член на ЕС, след Брекзит между се появиха търкания. Причината е, че Съюзът смята да ревизира двустранните договори, които регулират отношенията им. Тази седмица обаче отношенията се обтегнаха, след като съюзът гарантира на швейцарските фондови борси само ограничен достъп до ЕС и това накара Швейцария да заплаши, че ще предприеме ответни мерки, тъй като според нея това е дискриминация, пише Дневник.

В преговорите за сключване на всеобхватно споразумение миналия месец беше постигнат напредък, след като Швейцария се съгласи да увеличи вноската си към бюджета на ЕС. Сключването на подобно споразумение ще гарантира, че Швейцария ще приеме законодателство на съюза в замяна на разширен достъп до единния му пазар, което е изключително важно за износа на страната.

На подобно споразумение обаче би се противопоставила евроскептичната Швейцарска народна партия, която в момента има най-голямата група в парламента. Президентът уточни, че разбира швейцарския скептицизъм към ЕС, но няма алтернатива на приспособяването към съюза, защото в него отиват две трети от швейцарския износ.

"Можем да засилим сътрудничеството с Китай и Индия, но ЕС си остава на централно място", заяви Лойтхард.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване