12/24/17 08:05
(transmedia.bg)

Рикардо Мути ще дирижира Новогодишния концерт във Виена

Рикардо Мути ще дирижира Новогодишния концерт във Виена, съобщават от Виенската филхармония. Както всяка година, на 1 януари 2018 в Златната зала на виенския Музикферайн ще се състои нейният Новогодишен концерт.

76-годишният маестро Рикардо Мути ще застане за пети път на диригентския пулт. Съвместната му работа с Виенската филхармония започва още през 1971 г. на сцената на Залцбургския музикален фестивал. Той е дирижирал нейни изпълнения в целия свят повече от 500 пъти и е неин почетен член.

Празничният концерт освен творби на композитори от фамилия Щраус, ще включва и произведения на Франц фон Супе и Алфонс Цибулка.

Концертът първоначално е организиран с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната. Но отдавна е надхвърлил първоначалния си замисъл и се е превърнал в мащабно културно събитие. Залата ще бъде украсена с 30 000 стръка цветя.

Неотделима част от Новогодишните концерти са балетните изпълнения, които се прожектират и в залата. Както всяка година, и този път Австрийската обществена телевизия ORF, която за 60-и път ще предава на живо концерта, е записала вече танците на солистите на балета при Виенската опера.

Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт, този път е под мотото „Виенския модернизъм 1918-2018“ и представлява музикално пътешествие из Виена от края на 19-и и началото на 20-и век, когато са живели и творили и най-известните представители на Виенския модернизъм – Ото Вагнер, Густав Климт, Егон Шиле и Коломан Мозер, а всички те са починали именно през 1918 г.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване