12/24/17 12:00
(http://www.clubz.bg/)

Три проблема на Интернет освен мрежовата неутралност

Премахването на регулациите, които спираха провайдърите на Интернет в САЩ да контролират скоростта на достъп, се превърна в тема №1 за интернет тази година.

Принципът на мрежовата неутралност, който спира възможността да има бързи ленти на трафик за едни и бавни за други, е важен елемент от защитата на интернет. Но Световната мрежа е оцелявала дълго без него.

Има поне три други проблема, с които се сблъсква Интернет по пътя към 20-те години на века.

 

1. Кибератаки и вируси

Като си говорим за 20-те, това е едно от десетилетия, в които България се движи заедно със света. По отношение на кибератаките и вирусите следваме същия принцип в днешния свързан свят.

Дали ще е някой, който имперсонира НАП, интернет-измамник с обществено присъствие и далавера с билети (???) или пък атака срещу сайтове на ключови институции в изборен ден, и у нас се следва тенденцията на драматичните кибер атаки. Някои от тях засегнаха избори по света по друг начин, но това е по-скоро към следващия проблем.

Вирусът WannaCry, прекръстен у нас с благозвучното "Майка плаче", успя да засегне много компютри по света сериозно, въпреки все по-грандиозните обеми на Мрежата. Да трябва да платиш няколкостотин долара, за да си запазиш данните? Добър бизнес план, лошо отношение към "клиента".

Но ето какво казва и Ерик Шмид, доскоро главен изпълнителен директор на Alphabet (Google):

"Интернет не е построен, вземайки предвид престъпниците. Когато построихме Интернет, не мислехме, че те ще се появят. Честно, аз помагах, би трябвало да знам."

Работата на фирмите за сигурност ще става все по-важна в един свят, в който стойността на създаденото от нас зависи и от стабилността на връзките ни.


2. Цензура и фалшиви новини

Фалшиви новини, фалшиви новини, фейк нюз... на всички ни писна. Не помага и факта, че на практика всяко издание се е връзвало на фалшива новина. На кого да вярваш?

Има и това как да се измери, но е друга тема, не особено коледна.

Факт е, че имаме все по-разнопосочна информация в медиите. Противоречия, обвинения, сочене с пръст. "Фалшиви новини" в медиите е по-лошо от "комунисти" през 90-те. Сериозно - една част тогава поне бяха видно десни. Сега всеки може да бъде обвинен за фалшиви или манипулативни новини. Но не действа особено обединяващо - защото наистина има медии, чиято цел е да произвеждат целенасочени фалшиви новини.

Проблемът е световен - виждаме го в САЩ, в Европа, а в най-голямата страна - Китай - го виждаме и в най-грозната му форма, тази на крайната цензура. Не помага и фактът, че Русия залита в тази посока, въпреки че руският интернет бе един див, див Запад доскоро. А пропагандните атаки и намесите в политическия диалог на друга държава от страна на Кремъл - това вече е факт, нали помните?

Социалните мрежи, които обвиват хората в пашкул, запечатана стая, в която се сблъскваш само с идеите на хора от обкръжението ти, не помагат особено. Нито пък засега слабата им способност да премахват ефективно фалшивите новини, която вместо това се ползва за агресивни кампании с масово докладване. И някои хора - и по свят широк, и у нас - бяха баннати за несимпатичност.

 

3. Сингулярността

След месеци мъки да се разбере какво е мрежова неутралност, сега нетехническите хора имат възможност да се сблъскат с ново предизвикателство - технологичната сингулярност.

Това е проста хипотеза - че в един момент ще създадем същински изкуствен интелект, който ще доведе до нов скок в технологичното развитие, бърз и рязък, от койтто човешката цивилизация ще се промен фундаментално.

Това все още изглежда като фантастичен проблем, но в близкото бъдеще може и да не бъде. Получаваме обаче демо-версия - автоматизацията.

Стотици милиони ще останат без работа в следствие на автоматизацията в следващите десетилетия. Това вече е необратим факт - какви мерки ще вземат правителствата на страните по света предстои да видим.

Примери, които не са фабрики - самоуправляващите се коли, ако навлязат успешно, а в момента се тестват десетки прототипи. А, и електромобилите, които ще разтърсят една от най-големите индустрии на планетата - петролната.

Въпросът е - готови ли сме за един свят, коренно променен от технологиите, и не задължително в добра посока? Можем ли да го насочваме? Сега може да не ви изглеждат като съществени проблеми, но в близките години отговори ще се появят сред първите точки на политическите програми.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване