12/26/17 08:38
(http://www.clubz.bg/)

Андрей Райчев: Борисов сдобри Доган и Ердоган

Бойко Борисов подобри отношенията между ДПС и Турция, Ахмед Доган му е задължен и няма никакъв интерес правителството да пада. Това каза пред бТВ социологът Андрей Райчев. Той обобщи годината така - "лошо за света и хубаво за България". И изтъкна, че това е интересно явление, защото "обиконовено като е лошо в света, у нас е по-лошо".

"Турция стана съмнителен член на НАТО, член на Европа, член на Запада. Много се оплете. И Европа, и САЩ едновременно решиха да мислят Балканите като свой последен рубеж. Това е огромна промяна. Западът е много активен, мнгоо иска стабини Балкани и промени политиката си. Особено САЩ", заяви Райчев.

И припомни, че на Сърбия ясно й е казано, че или е със Запада, или е с Русия, което също е част от общата промяна на политиката по отношение на региона.

"България, в случая Борисов успя да се възползва от тази ситуация. Стана емисар на всичко това", смята Райчев.

Той припомни, че само преди няколко месеца големият политически въпрос у нас е бил дали Лютви Местан ще успее да направи парламентарен пробив.

"Турция организираше партия, плашеше ни с бежанци в страната", допълни Райчев.

Според него обаче Борисов е успял да "избори" своя посланическа роля.

"Той е единственият, който има легитимно право да защитава Ердоган в Европа. Един не минава през границата, Местан беше блокиран. Такава партия (ДОСТ - б.р.) няма. Това бяха очевидно условията на Борисов. България е в невероятно хубаво политическо място Нямаме нафта, желязо, но място имаме", поясни Райчев.

Според него Турция все още се старае да удържи някакво двойнствено положение, но вероятността скоро да бъде приета в Европа е нула, макар всички да се правят, че не е така.

"България винаги е създавала проблемите, никога не сме ги решавали. Сега за пръв път сме в ситуация тук да идват всички балкански лидери, ние да даваме акъл", каза Райчев.

Според него ДПС е било смъртно ранено с Местан, "близо до сърцето". И продължава да има тази рана.

"Борисов прави голяма сделка, и то не задкулисна: Аз спасявам ДПС,  но вие ако обичате... И те обичат. ДПС политически дължи много на Борисов. Ердоган прекрати агресията. Те получиха огромна политическа услуга. Не са заинтересовани това да престане. Те нямат никакъв интерес Борисов да пада", каза още Райчев.

Според него това е "политическа сделка в най-добрия смисъл", която е изгодна за Ахмед Доган. А това, че ГЕРБ нямат алтернатива било очевидно.

Публикувана на 12/26/17 08:38 http://clubz.bg/62261-andrej_rajchev_borisov_sdobri_dogan_i_erdogan

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване