12/26/17 08:49
(transmedia.bg)

Какви са историческите доказателства, че Иисус Христос е съществувал

Истинска личност ли е Иисус, или е просто „идея“? Този въпрос все по-често си задават все повече хора. Британският „Гардиън“ е подбрал няколко исторически факти,  които доказват, че Иисус е реална историческа фигура, съществувала преди повече от 2000 години

 

Може ли да сме уверени, че Иисус Христос наистина е живял?

Историческите доказателства за Иисус от Назарет са както отдавна установени, така и широко разпространени. В рамките на няколко десетилетия от предполагаемия му живот той е споменат от еврейски и римски историци, както и от десетки християнски писания. Сравнете това с историята например за крал Артур, който предполагаемо е живял около 500 година сл. Хр. Основният исторически източник за събитията от онова време дори не споменава Артур. За първи път името му се 300 или 400 години, след като е неговото предполагаемо съществуване.  Доказателствата за Иисус не са ограничени до по-късния фолклор, какъвто е случаят с Артур.

 

Какво ни казват християнските писания?

Голямата стойност на тези доказателства е, че са ранни и подробни. Първите християнски писания, които говорят за Иисус се намират в посланията на апостол Павел. Учените са убедени, че най-ранната писмени доказателства са написани в рамките на 25 години от смъртта на Иисус, а историята на Иисус присъства детайлно в евангелия  от Новия завет, които датират от около 40 години след смъртта му.

Всички те се появяват в рамките на живота на множество очевидци и предоставят описания, които се отнасят към културата и географията на Палестина от първи век. Трудно е да си представим защо християнски автори биха измислили такъв детайл за еврейската страна.

Какво казват нехристиянски автори за Иисус?

 

Доколкото знаем, първият автор извън църквата, който споменава Иисус е еврейският историк Йосиф Флавий около 93 година сл. Хр. Той има две препратки към Иисус. Едно от тях е спорно, защото се смята, че е повредено по-късно от християнски книжовници, които са отричали писанията на Йосиф Флавий. Второто обаче е лишено от съмнение за достоверност. В него се говори за „Иисус, така наречения Христос“.

Само около 20 години след Йосиф Флавий имаме римските политици и историци Плиний и Публий Корнелий Тацит, които заемат едни от най-високите позиции в началото на II в. Сл. Хр. От Тацит научаваме, че Иисус е бил екзекутиран, а Пилат Понтийски е бил римският префект, който отговаря за юдейските територии, а Тиберий е император. Все исторически свидетелства, които се вписват във времевата рамка на евангелията. Плиний допринася за информацията, че там, където е бил губернатор в Северна Турция, християните почитали Христос като бог. Тацит нарича тяхната религия „унищожително суеверие“.

 

Колко противоречиво е съществуването на Иисус сега?

 

В една неотдавнашна книга френският философ Мишел Онфрей говори за Иисус като обикновена хипотеза, за съществуването му като за идея, а не за историческа фигура. Преди около 10 години в САЩ беше създаден „Проектът Иисус“. Един от основните му въпроси за обсъждане е съществувал ли е Иисус или не. Някои автори дори твърдят, че Иисус от Назарет е бил „двойно несъществуващ“, като твърди, че Иисус и Назарет са християнски измислици. Заслужава да се отбележи, обаче, че и двамата историци, които са написали тези срещу съществуането на Иисус са атеисти. Това са Морис Кейси от Nottingham University и Барт Ерман University of North Carolina. Те имат остри критики към „Мутът Иисус“, като го наричат ​​като псевдо-научен.

Въпреки всичките факти едно скорошно проучване разкри, че 40% от възрастните в Англия не вярват, че Иисус е истинска историческа фигура.

Снимка: Кадър от филма „Иисус от Назарет“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване