12/26/17 17:21
(transmedia.bg)

Столична община започна разрушаването на къща, която е паметник на културата

Работници с багери са започнали работа по разрушаването на сграда на ъгъла на бул. „Княз. Ал. Дондуков“ и ул.“Георги Бенковски“ по обяд днес. След изпратен сигнал от граждани до Министерството на културата, Инспекторатът за опазване на културното наследство е спрял разрушаването до изясняване на случая, съобщи по-късно ведомството.

Столична община са обяснили за “Дневник“, че строителният екип е бил пратен да извърши срутването на постройката, тъй като е била окачествена като опасна от направление „Архитектура и градоустройство“ към Общинския строителен контрол при предишни проверки. Има документи и решение на общината къщата да бъде съборена и за целта има избрана фирма.

Предписанието на контролния орган на общината за събаряне на постройката е още от 2013 г., но четвърта година собствениците й не я изпълняват, затова тази пролет Столична община е взела решение да я бутне за свои разноски и след това по съдебен път да търси обезщетение от тях.

След гражданския сигнал и намесата на Министерството на културата днес, кметът Йорданка Фандъкова и министърът на културата Боил Банов са се чули по телефона и кметът е поискала наново да се провери цялата документация по процедурата за сградата, съобщиха още от Столична община.

Къщата е изоставена от години, но въпреки, че за събарянето й има поредица от решение е странно, че рушенето й да започне точно в почивен ден. Още повече, че е паметник на културата. Тя е оградена с високи пана и с предупредителни табели за постоянно видео наблюдение.

Двуетажната къща на „Бенковски“ и „Дондуков“ е била собственост на Рачо Петров – генерал от българска армия, военен министър в правителството на Стефан Стамболов и два пъти министър-председател на страната.

Строена е през 20-те години на миналия век. Сега е собственост на наследниците му, но е изоставена още през 90-те години. Още тогава тя попада под наблюдение на общината като рисков обект, но така и не е направено нищо за съхранението й.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване