12/28/17 13:22
(http://www.clubz.bg/)

Антисепаратисти цепят Барселона от Каталуня

Привърженици на единна Испания, живеещи в Каталуня, искат да създадат автономна област Табарния, пишат медиите в иберийската страна.

Тя трябва да остане в състава на Испания, ако Каталуня реши да се отцепи.

Идеята за Табарния всъщност не е от вчера. Тя обаче стана особено актуална след регионалните избори в Каталуня на 21 декември. Трите сепаратистки партии, взети заедно, запазиха абсолютното си мнозинство.

Първа сила в автономната област стана антиотцепническата партия "Сиудаданос" ("Граждани). Тя спечели вота в две от общо четирите провинции на Каталуня - Барселона и Тарагона. Това е т. нар. индустриален пояс на Каталуня. Там е концентрирана по-голямата част от икономиката на най-богатата испанска област, произвеждаша 20 на сто от БВП на страната.

"Сиудаданос" спечели в двата най-населени района на Каталуня - окръзите Барселонес и Байш Льобрегат. Там живеят общо 3,1 милиона души от общо 7,5 млн. в цялата област и близо половината от гласувалите на последните избори.

Според публикуваната от "Барселона не е Каталуня" карта Горна Табарния е провинция Тарагона, а Долна Табарния - Барселона.

Сепаратистите взеха другите две провинции на Каталуня - Йеида и Жирона. Те са по-слабо развити и там националистическите настроения са по-силни.

Названието Табарния идва от първите срички на провинциите Тарагона и Барселона.

Инициатор на идеята е движението "Барселона не е Кататуня", известно с английското си название Barcelona is not Catalonia.

"Барселона и районът около нея трябва да получат независимост от Каталуня и да създадат собствена автономна област, без значение дали ще има или не независимост. Тези окръзи имат същите характеристики като Барселона - двуезичие, националистите не получават мнозинство на избори, мулкикултурализъм, голяма урбанизация, силни икономически и културни връзки с останалата част на Испания", пишат инициаторите в сайта на движението www.bcnisnotcat.es.

Идеята, разбира се, не е официална. До този момент обаче тя е събрала подкрепата на над 25 000 души. Всички те са заклети противници на отцепването на Каталуня и настояват тя да остане част от Испания, като същевременно запази своята автономия с възможност тя да бъде разширена още повече, най-вече в икономически план.

Знамето на Табарния е комбинация от флаговете на двете съставляващи я провинции - Барселона и Тарагона.

Именно Табарния ще може да управлява по един по-добър и успешен начин финансите на Барселона, смятат от движението "Барселона не е Каталуня". Поборниците за идеята обвиняват регионалните власти в Каталуня, че са откраднали 164 милиона евро от Барселона, за да финансират всякакви сепаратистки организации и да сеят омраза срещу Испания.

Точно финансовият въпрос и несправедливото според мнозина разпределение на парите стана причина за засилването на сепаратистките настроения в областта. Голяма част от жителите на Каталуня смятат, че тя дава прекалено много пари на централната хазна в Мадрид, която ги раздава без основание на по-бедните райони. А най-богатата испанска област получава в замяна твърде малко.

Публикувана на 12/28/17 13:22 http://clubz.bg/62322-antiseparatisti_cepqt_barselona_ot_katalunq

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване