12/28/17 11:25
(transmedia.bg)

Правителството разреши втори лифт на Банско и застрояването на Пирин

На последното за годината си заседание правителството е одобрило скандалните промени в Плана за управление на националния парк „Пирин“. Това стана ясно от изявление на министъра на екологията Нено Димов на излизане от Министерски съвет. С гласуваните промени се дава възможност за разширение на площта на концесията, сеч на гори и строителство на ски писти и инфраструктура.

Точката не присъстваше в дневния ред на заседание на Министерски съвет, но беше внесена като извънредна от министър Димов. Премиерът Бойко Борисов е дал един час време на министър Димов, за да се подготви и да изложи предложението си, след което то да бъде гласувано от кабинета.

Кабинетът е приел и второ решение, с което се възлага на министъра на околната среда при инвестиционен интерес за изграждане на нов кабинков лифт в Банско, да се предприемат спешно мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде изградена във възможно най-кратък срок.

„Днес кабинетът прие и двете точки, които внесох в заседанието“, обясни Димов, цитиран от „Агенция Фокус“. „Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, подготвеното през 2013 г., минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до Министерски съвет поради смяната на правителствата и служебното правителство“, посочи Димов. Той обясни още, че в последствие е било решено, че трябва да се изчака новият План за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 г.

Докато правителството решаваше дали да одобри промените в сега действащия план , пред МС от рано сутринта протестираха природозащитници. Край Симитли пък протестиращи от Банско, водени от кметовете на курортния град и на Симитли – Георги Икономов и Апостол Апостолов, излязоха на контрапротест и блокираха главен път Е-79 при разклона за Банско с искане за разширение на туристическите съоръжения.

„Това, което се предлага, е абсолютно скандално. Трудно е да повярвам, че Министерството на околната среда и водите е предложило на Министерския съвет да одобри сеч на вековни гори,“ коментира Катерина Раковска от WWF-България пред „Дневник“. По думите й предлаганите поправки в стария план са още по-скандални от тези в проекта за нов план за Пирин, защото залагат строителство в почти половината национален парк (48%) – в т.нар зона за опазване на горски екосистеми и отдих (45% от парка), в зона за туризъм (2,2 %) и в в зона за инфраструктури и съоръжения (0,6).

С така гласуваните промени в плана за Пирин, природозащитниците смятат да сезират европейската комисия за наказателна процедура заради липсата на задължителна екологична оценка в тези случаи, обясни Рaковска. Освен това еколозите ще обжалват решението на кабинета пред съда. Те подготвят и нов протест, който ще се проведе в началото на българското европредседателство.

Вторият лифт, с който всички мотивират промените, всъщност липсва като предложение в плана. Вместо това в новите мерки се предвиждат ски писти, въжени влекове към тях, водохващания и осветление на трасетата и то основно върху вековните гори на „Пирин“. Тези поправки нарушава Закона за защитените територии и две европейски директиви, коментира екологът Андрей Ковачев.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване