12/29/17 12:40
(http://www.klassa.bg/)

MINI ускорява като на рали с автоматик

 

Новата 7-степенна трансмисия с два съединителя превключва светкавично

Съвременните спортни автомобили най-често са оборудвани със скоростни кутии с два съединителя, при които превключването на предавките се осъществява без загуба на мощност. По този начин ускорението е най-бързо, а водачът не губи време за да превключва скоростите. За да превърнат шофирането на новото MINI в спортно изживяване, наподобяващо рали, инженерите са разработили нова 7-степенната автоматична трансмисия Steptronic с два съединителя за моделите MINI с 3 и 5 врати, както и за MINI Cabrio. Предлаганата за пръв път в малък автомобил трансмисия се отличава с

екстремно бързи превключвания,

висок комфорт при смяна на предавките и оптимизираната ефективност. Новата 7-степенна скоростна автоматична кутия с два съединителя въодушевява с високата динамика на превключването за още повече радост от шофирането и в същото време предлага целия комфорт на автоматичната трансмисия.

 

 

Тя се предлага с подбрани двигатели като алтернатива на серийната 6-степенна механична скоростна кутия. Управлението на скоростната кутия с два съединителя се извършва с оформен по нов начин електронен селектор, който след превключването между режима за шофиране D, неутралната позиция N и задна предавка винаги се връща в изходната си позиция. Спирачката при паркиране се включва чрез натискане на бутона Р. От позиция D чрез придвижване на селектора наляво

може да бъде активиран режимът S,

който подпомага подчертано спортния стил на шофиране и освен това позволява ръчно превключване на предавките. Електронното управление на новата скоростна кутия с два съединителя на MINI включва и автоматична функция Старт/Стоп, както и режим на безмоторно движение за понижаване на разхода на гориво и емисиите.

 

 

Конструктивният принцип на скоростната кутия с два съединителя е адаптиран директно от моторните спортове. Също като на състезателната писта тя осигурява на MINI особено динамични ускорения, тъй като при възходящото превключване няма прекъсване в подаването на мощност. Водачът може да държи натиснат педала на газта, докато управлението на трансмисията избира моментите на

превключване за части от секундата

и то толкова прецизно, че след смяната на предавката винаги са на разположение идеалните обороти на двигателя за непрекъснато увеличение на скоростта. В комбинация с характерната за скоростната кутия с два съединителя по-директна връзка на двигателя малките промени на оборотите осигуряват особено интензивна радост от шофирането при ускорение.

 

 

Това важи както за автоматичните превключвания в режимите D и S, така и за ръчните намеси в избора на предавка в режим M. В режим S превключванията на предавките се извършват при по-високи обороти на двигателя и при още по-висока динамика на превключването. Освен това в режим S водачът може спонтанно да премине в режим на ръчно превключване. Ръчната смяна на предавките се извършва секвенциално. Чрез късо движение на селектора на трансмисията напред се превключва низходящо, при леко дърпане лоста се включва следващата по-висока предавка. Също като при автоматичните трансмисии с хидротрансформатор, скоростната кутия с два съединителя има и функция „пълзене“, която позволява нежно потегляне без натискане на педала на газта и по този начин повишава комфорта при маневриране и в задръстване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване