12/29/17 07:25
(transmedia.bg)

Рулетката Bitcoin

„Къде си тръгнал?“

„Отивам да си купя компютър с по-яка карта и почвам да копая Bitcoin.“

 

Случайно дочут разговор на тротоара между двама младежи. В него се съдържа цялата същност на мъглявината Bitcoin. За една година криптовалутата поскъпна 16 пъти, превърна се в световна новина, направи някои инвеститори милиардери, накара обикновените хора да четат технологични форуми и книги и… формира всички признаци на инвестиционен балон.

Без съмнение 2017 е годината на Bitcoin и на криптовлаутите. Пазарната оценка на Bitcoin надмина 250 млрд. долара в средата на декември. Цялата тази истерия доведе до една цяла индустрия. Индустрията на „койни“. Общата пазарна оценка на останалите криптовалути е също в порядъка на 250 млрд. долара. Огромен пазар. Практически без регулация.

На 2 януари 2017 г. един Bitcoin 998 долара. Криптовалутата е добила вече популярност, критиките към системата за търговия са много, недоверието голямо, а мнозина потриват ръце как през годината ще станем свидетели на сгромолясването на „това нещо“, зад което няма никакви реални пари.

Малко по-малко от 12 месеца по-късно Bitcoin струва 14 312 долара. А през годината дори успя да достигне ниво от 20 000 долара. Тези, които са потривали ръце през януари, чупят нервно пръсти през декември.

Нормално ли е да има такъв ръст? Разбира се, че не. Но може ли нещо да спре поскъпването? Сигурно, но все още не е ясно какво е то. И все пак Bitcoin показа, че може и да губи. Непосредствено преди Коледните празници цената на криптовалута се срина с 30% само за една седмица. От върха 19 666 долара на 17 декември Bitcoin се гмурна до 12 600 долара. Само за един ден понижението е над 22%.

Всичко това само ден преди американската компания за търговия с деривати и фючърси CME Group  да започне търговията с фючърси върху криптовалутата. Въвеждането на дериватен инструмент върху Bitcoin показва до какъв мащаб е достигнала търговията. Но и превръща Bitcoin в борсова стока. А това вече въвежда върху криптовалутата всякакви закони, на които е подвластна борсата.

А това значи не само растеж, но и спадове.

Може ли Bitcoin да поскъпва още? Разбира се. Колко? Това е напълно неясно. Управляващият директор на платформата за онлайн инвестиции eToro Икабал Гандeм държи рекорда по оптимизъм. Пред MarketWatch той прогнозира стойности от порядъка на 1 000 000 долара за Bitcoin.

На съвсем различно мнение са банкерите, още повече инвестиционните банкери. „Единственият добър аргумент, който някога съм чувал … е, че ако бяхте във Венецуела или в Еквадор или Северна Корея … или ако сте наркотрафикант, убиец, изобщо подобни неща, е по-добре да се занимавате с Bitcoin, отколкото с американските долари, по-добре е да заобиколите системата на вашата страна, ако това, което току-що казах, е вярно“. Така главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase. Джейми Даймън коментира казуса Bitcoin  през септември. А тогава той все още не беше видял това, което последва. „Може да има пазар, но той е ограничен“, прогнозира Даймън.

Точни данни е трудно да се дават, заради децентрализираната система на търговия. И все пак дневният оборот на криптоборсите по света е около 40 млрд. Комисионите за търговия са между 2% и 4%. А това прави посреднически пазар от около 1 млрд. долара. От който банките са изключени. Това едва ли е проблем за JPMorgan Chase. Но този разрастващ се пазар ще привлича все повече участници и посредници.

А първият неформален закон за балоните учи, че почнат ли за една инвестиция да говорят „обикновените хора“ от улицата, то балонът вече е надут. Но докато се спука най-вероятно още много хора ща станат милиардери така, както близнаците Уинкълвос. Е, много е възможно и мнозина да загубят. Балон е това. Или пък рулетка. Рулетката Bitcoin.

 

 

Често задавани въпроси или що е то Bitcoin

Какво е това?

Криптовалута, използвана за извършване на плащания без такси. Работи на принципа на блокчейн технологията, при която няма единна точка. Наличностите от Bitcoin се осигуряват от „миньори“, чиито мощни компютри „копаят“ валутата.

Кой го е измислил?

За „откривател“ на криптовалутата се сочи Сатоши Накамото. Анонимен интернет потребител, който изобретил Bitcoin през 2008 г., преди да го пусне в действие онлайн през 2009 г. Досега са правени много опити за идентифициране на Накамото, но за нито един от тях няма убедително доказателство, че е успешен.

За какво е?

Хората виждат в Bitcoin пари, които са освободени от държавен контрол и от таксите, които банките налагат за разплащанията по банков път. Но анонимността на Bitcoin е и инструмент за анонимни транзакции, които може да обслужват и незаконни сделки като търговията с наркотици например.

Заслужава ли си?

Към края на декември 2017 г. в обръщение има около 16.7 милиона Bitcoin. Всеки от тях в момента е на стойност около 14 000 щатски долара, след като през годината достигна близо 20 000 долара. Пазарна оценка е от близо 230 милиарда долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване