12/30/17 08:11
(http://www.klassa.bg/)

418 000 българи стегнали куфарите за екскурзии в чужбина

 

Турция, Гърция и Румъния в топ 3 на най-посещаваните дестинации

Почти 418 хил. българи са стегнали куфарите за екскурзии в чужбина през миналия месец, като броят им се увеличава с 11,8% спрямо ноември 2016 г., показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо увеличение на годишна база се наблюдава при пътуванията към Обединеното кралство – с 22,2%. На второ място се нарежда Германия с ръст от 21,6 на сто.

Сънародниците ни заминавали зад граница най вече за да ходят

 

на гости на свои близки и приятели

 

както и за обучение или пък за да посещават културни и спортни събития. Близо 30% пък са пътували по работа, а 26 на сто за да си починат и да посетят различни чужди забележителности.

Оказва се, че в топ 3 на най-предпочитаните дестинации през ноември са били Турция, за където са се отправили 109 хил. българи, Гърция – посетена от почти 75 хил. и Румъния, в която са пристигнали 41 хил. нашенци. Други предпочитани страни са били Сърбия, Германия, Македония, Италия, Австрия, Обединеното кралство и Испания.

От НСИ отчитат и ръст при посещенията на чужденци в България. Общият брой на чуждите граждани, които са предпочели нашата страна през миналия месец, е 556 хил., или с 6,1 на сто повече в сравнение с година по-рано.

 

Увеличават се туристите, които идват както със служебна цел

 

така и тези, които искат да релаксират у нас. Транзитните преминавания през родината ни пък са 28,2% (156,6 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през ноември 2017 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 56%, или с 5% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Увеличават се посещенията от Полша - с 11,6%, Гърция - с 6,5%, Румъния - с 6,3%, Обединеното кралство - с 5,5%. В същото време обаче спад се отчита при посещенията на граждани от Франция - със 7,2%, Австрия - с 4,8%, Италия - с 2,7%, и Германия - с 2,3%. Повече туристи са регистрирани от т.нар. други европейски страни - с 8,3%, като

 

най-голям е ръстът на туристите от Сърбия

 

- с 14,3%.

Според данните и чужденците идват в България за да се виждат със семейства си, както и да се забавляват на различни събития. Една трета от тях пък идват за почивка.

Челна позиция по най-много туристи заема Румъния – с 128,4 хил. посещения. Гърците пък са били 96,9 хил., а турците – 89,5 хил. Гражданите на Македония, Сърбия, Германия, Украйна, Италия и Франция също са проявявали интерес към родината ни през миналия месец.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване