12/30/17 13:16
(transmedia.bg)

Галъп интернешънъл: Икономическият песимизъм по света победи

 

 

Оптимистите относно следващата година сред българите са повече от песимистите, но броят на смятащите, че в икономическото развитие предстоят трудности, а не подем, е по-голям. Това показват данните от 41-вото световно изследване „Край на годината“ на „Галъп интернешънъл“, което е обхванало 53 769 души от 55 страни от цял свят.

Данните за България показват сходни нагласи с населението на останалите държави от Източна Европа. Страната е в „златната среда“ сред държавите от Балканите, като на техния фон България дори може да се приеме като страна, споделяща повече оптимизъм.

18% от анкетираните българи очакват 2018-а да бъде година на икономически подем, а 26% – на икономически трудности. Най-голям, остава делът на тези, които не очакват промени – 38 на сто.

В същото време една четвърт от българите очакват новата година да е по-добра от настоящата. На обратното мнение са 22% от анкетираните. Според 35 на сто разлика няма да има, а 19% се затрудняват да отговорят.

По отношение на личното щастие през отминаващата година България отново е на последните места и в света със стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% – нещастни, 46% – оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Общата тенденция за България е за нарастване на дела на позитивно отговарящите в сравнение с края на 2016 година.

За пръв път от години песимистите за световната икономика са повече от оптимистите

Икономическият оптимизъм по света намалява в последните години, като за 2018-та очакващите влошаване на икономическото развитие на света са с 2% повече от тези, които залагат на подобрение.

Според него 28% от анкетираните са оптимисти за икономиката, а 30 на сто са песимисти. През 2015 делът на оптимистите е бил с 23% по-голям, а през миналата с 20 на сто.

За втора поредна година европейските граждани сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година, като песимистите за икономическото развитие са със 16% повече. Най-много са хората, които очакват влошаване на икономическите показатели, в Италия (с 50 на сто повече от оптимистите) и Гърция (42 на сто).

Най-сериозен превес на оптимистите пък има в Нигерия (с 59% повече) и Виетнам (+55% нетна стойност).

Очакващите по-добра година са с 13% повече в световен мащаб

Като цяло 39% от изследваното население по света смята, че 2018 година ще бъде по-добра от тази година, което е с 13 пункта по-ниско в сравнение с предишната година. 23 на сто очакват по-лоша година. За 32% разлика няма да има.

Превесът на оптимистите е повече от два пъти по-нисък в сравнение с миналата година, когато положителни очаквания имаха с 37% повече от анкетираните. Индонезия, където хората, вярващи, че 2018-та ще е по-добра от тази са със 66% повече от песимистите , води по оптимизъм тази година, а Южна Азия (+51) е най-оптимистичният регион в света. В Европа очакващите по-добра година са точно толкова, колкото и привържениците на противоположното мнение. В страните от ЕС оптимистите са едва с 5% повече в ЕС.

59% от хората по света са щастливи

Близо две трети (59%) от анкетираните в 55-те държава от цял свят, декларират, че се чувстват лично щастливи. Това е с около 10 процентни пункта по-ниско, отколкото измереното щастие в края на 2016 г.

В изследваните страни 8% заявяват, че не са щастливи. Година по-рано те са били 9%, в края на 2015 г.-10 на сто. Латинска Америка изглежда е най-щастливият континент в света, където чувстващите се щастливи са с 66% повече от останалите.

Фиджи пък е страната с най-щастливо население, където делът на щастливите превъзхожда нещастните с 92%. Колумбия с нетна оценка от +86 е точно след Фиджи. Иран и Ирак са в дъното, като щастливите са съответно с 5 и 7 на сто повече от несподелящите това чувство. В САЩ и Русия има пълно равенство.

Общият извод на аналитичния екип на глобалното проучване е, че щастието зависи в по-малка степен от страната, в която живееш, и повече от твоята възраст, доходи, образование или начин на живот.

 

Индекс на икономическия оптимизъм

В сравнение с тази година, смятате ли, че идната ще бъде година на икономически подем, на икономически трудности, или ще е същата за Вашата страна?

 Оптимисти: 28

Песимисти: 30

Неутрални: 36

Икономическия оптимизъм: Нетна стойност оптимисти спрямо песимисти

 

ТОП 10 Оптимисти ТОП 10 Песимисти
Държава Нетна стойност Държава Нетна стойност
Нигерия +59 Италия -50
Виетнам +55 Гърция -43
Индонезия +53 Турция -40
Индия +46 Иран -38
Филипини +32 Украйна -38
Албания +31 Великобритания -36
Бангладеш +30 Южна Африка -35
Фиджи +27 Мексико -35

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване