12/31/17 11:25
(transmedia.bg)

12 събития, които белязаха 2017 година

 

От встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп до рекордния брой урагани, Агенция Франс прес изброява 12 ключови събития, които са белязали 2017 г.

Една година Тръмп

На 20 януари републиканецът и милиардер Доналд Тръмп встъпи в длъжност като 45-ия президент на САЩ, обещавайки да следва политика, основаваща се на призива „Америка на първо място“. Подозренията за тайно споразумение с Русия по време на неговата предизборна кампания обаче го преследват от началото на неговия мандат.

Тръмп извади страната от няколко международни споразумения: за климата, за свободната търговия, имиграцията и ЮНЕСКО.

На 6 декември, в друго преломно действие по отношение на своите предшественици, Тръмп разтърси целия свят с признаването на Йерусалим за столица на Израел.

 

Преговорите за Брекзит

Брекзит ще се състои, въпреки че мнозина не вярваха. На 29 март Лондон стартира процеса за напускане на Европейския съюз, девет месеца след като британските избиратели на референдум гласуваха да напуснат. На 8 юни Великобритания гласува на предсрочни парламентарни избори, свикани от министър-председателя Тереза Мей в опит да увеличи малкото си парламентарно мнозинство. Но вместо това нейните консерватори претърпяха сериозен удар и загубиха мнозинството си.

След месеци на преговори на 8 декември Брюксел и Лондон стигнаха до споразумение за развода по Брекзит, което отваря пътя към преговорите за бъдещите им отношения.

 

Франция: политическо земетресение

Еманюел Макрон победи и левите, и десните на президентските избори.  На 7 май проевропейският центрист Еманюел Макрон удари звучен шамар срещу крайнодясната Марин льо Пен на президентските избори във Франция. Неговото ново движение „Република, напред!“ изхвърли от Елисейския дворец двете най-големи партии – републиканската и социалистите – за първи път.

 

Близкият изток: точка на кипене

Катар издържа на натиска на своите съседи. На 5 юни Саудитска Арабия и нейни съюзници прекратиха дипломатическите си отношения с Катар. В най-голямата дипломатическа криза, сполетяла региона от години, те обвиниха Доха в подкрепа на „терористи“ и че е в прекалено близки отношения с Иран, регионалния съперник на Саудитска Арабия. След това, на 4 ноември, ливанският премиер Саад Харири, обяви от Саудитска Арабия, че си подава оставката – преди малко по-късно да заеме обратната позиция – формулирайки иранския „захват“ в Ливан. В Йемен, бунтовниците хусити също са обвинявани от Рияд в получаване на подкрепа на Иран и ливанското движение „Хизбула“.

 

Венецуела: икономическо бедствие

На 30 юли венецуелското Конституционно събрание – чиято легитимност е поставена под въпрос от опозицията и в чужбина – беше избрано след четири месеца протести срещу социалиста президент Николас Мадуро. Разполагайки с големи правомощия в началото на август събранието уволни главния прокурор Луиса Ортега, която се беше превърнала в един от най-големите критици на Мадуро. След това институцията се захвана с доминирания от опозицията конгрес. Страната, опустошена от ниските цени на петрола, е оценявана като намираща се в „селективна невъзможност за изплащане на задължения“ според рейтинговите агенции.

 

Северна Корея: ескалация на напрежението

На 3 септември Северна Корея, която увеличи пусковете на ракети, извърши шестия си и най-голям ядрен взрив. На 29 ноември севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че неговата изолирана държава е завършила превръщането си в „държава ядрена сила“ с теста на ракета с голям обсег, способна да достави ядрена бойна глава до всяка точка в Съединените щати. Вашингтон заплаши „да унищожи напълно“ режима, „ако се стигне до война“.

 

Рохинджа в Мианмар: геноцид

На 25 август военните в Минмар, населена с мнозинство от будисти, предприеха репресивни мерки срещу рохинджа в най-западния щат на страната Ракхине, след като войнстващи жители от селищата с мюсюлманско малцинство без поданство нападнаха в региона представители на силите за сигурност. Близо 650 000 рохинджа намериха убежище в Бангладеш. ООН и САЩ осъдиха „етническото прочистване“, докато шефът на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин видя „елементи на геноцид“.

 

Каталуния: автономията не се състоя

На 1 октомври беше проведен референдум за независимост в най-заможният североизточен регион на Испания – Каталуния. Централното правителство определи референдума като незаконен. Мадрид предприе действия за осигуряване на контрола, но на 27 октомври каталунските депутати обявиха независимост от Испания. Мадрид реагира с назначаването на нови избори, като същевременно уволни правителство на Каталуния и прекрати автономията на региона. Сваленият от длъжност регионален президент Карлос Пучдемон, който е обвинен подтикване към бунтове и размирици, се укри в Белгия.

 

Скандалът „Уейнстейн“

На 5 октомври „Ню Йорк Таймс“ публикува бомбастично разследване, обвиняващо холивудския магнат Харви Уейнстейн, на 65 години, в сексуален тормоз в продължение на няколко десетилетия. Твърденията за лошото му поведение в сексуален смисъл са отправени от един дълъг списък от личности в киноиндустрията, телевизията, журналистиката и политиката по света.

 

Зимбабве: Мугабе падна

На 21 ноември ветеранът президент на Зимбабве Робърт Мугабе, на 93 години, подаде оставка след 37-годишно управление, след като беше изоставен от военните и собствената си партия. Той беше напъден от поста си след като военните поеха управлението, заради уволняването на Емирсон Мангангва като вицепрезидент, който вероятно ще го наследи на поста. „Ислямска държава“: победена, но не заличена На 9 декември Ирак обяви победа в своята война за унищожаване на „Ислямска държава“ (ИД), но експертите предупреждават, че джихадистите остават заплаха. В Сирия групировката също е загубила голяма част от територията, която беше завладяла. Навсякъде по света имаше многобройни смъртоносни атаки – от Великобритания до Египет – за които групировката или пое отговорност, или пък беше обвинена за извършването им.

 

Климат: рекордни бедствия

През годината, белязана с решението на Тръмп, на 1 юни да напусне знаменателното споразумение за климата от Париж от 2015 г., се случиха редица природни бедствия, включително рекордни урагани, земетресения и опустошителни пожари. Годината е една от трите най-топли години, регистрирани досега.

АФП

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване