01/03/18 07:53
(http://www.clubz.bg/)

Фандъкова: Опитен криминалист проверява приема в детска градина

Йорданка Фандъкова. Снимка БГНЕС

Кметицата на София Йорданка Фандъкова е възложила на "опитния криминалист Ботьо Ботев" да направи пълна проверка на случая с приема на деца в детската градина в Горна Баня, чиято директорка Мариана Иванова бе отстранена заради нарушение на правилата. Това обяви кметицата пред бТВ, докато пред Столичната община родители се събраха на протест в защита на директорката.

Директорката Иванова твърди, че върху нея е оказван системен натиск от общински служители и кмета на район "Овча купел" да приема деца "по втория начин". Преди ден тя изпрати и отворено писмо до медиите, Фандъкова и премиера Бойко Борисов, в което разказва за натиска върху нея и говори за корупция в Столичната община. 

Общината проверява случая с детска градина "Зорница". Първият етап от проверката, по думите на Фандъкова, е установил, че в детското заведение има над 20 деца, приети не по правилата. Иванова не отрича, но е катерогична, че това е ставало под натиск. 

Ботьо Ботев, от когото Фандъкова очаква "да отиде, да разпита" и да разплете случая, за да може всеки, който е нарушил правилата да си понесе отговорността, е бивш началник отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция". От години той ръководи звеното "вътрешен контрол" на кметството в София. 

"При проверка във въпросната детска градина беше установено, че са приети не по правилата над 20 деца. Това е абсурдно. Проверяваме всички директори, но такова чудо не сме виждали. Защо ги е записала тези деца? Очевидно е била послушна и е допуснала това да се случи", заяви Фандъкова в отговор на твърдение на Иванова, че е отстранена от работа, "защото не е била послушна" - "Какво значи под натиск? Не ми изглежда много уплашена, доста смел човек..."

Фандъкова обяви, че няма да е адвокат на никого и всеки, който е нарушил правилата, ще си понесе отговорността, резултатите от проверката в детската градина на Ботьо Ботев ще бъдат изпратени и на компетентните органи - прокуратура, полиция и т.н. Кметицата каза още, че срещу Мариана Иванова е имало сигнали от граждани. 

Тя подкани всеки общински служител, който има какво да каже - да заповяда в кабинета ѝ и да ѝ съобщи, ако има данни за натиск или други проблеми.

В приоритетите на Столичната община за 2018 г. Фандъкова изброи, че бул. "Тодор Каблешков" ще бъде разширен в частта си между бул. "Братя Бъкстон" и бул. "Цар Борис III". Кръстовището с бул. "Цар Борис III" също ще бъде разширено и вече ще има по 4 ленти. Кметицата допълни, че се надява тази година да започне разширението на Южната дъга на Околовръстния път от "Младост" до магистрала "Тракия".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване