01/04/18 06:10
(http://www.klassa.bg/)

Внимавайте с покупките „на зелено“

 С една дума може да определим изминаващата година за имотния пазар. Успешна. Но за строителите, както и за брокерите, но не и за купувачите. През 2017 г. цените на имотите се повишиха с нови 10 до 15 на сто при 6% спад на продажбите, показва статистиката.

Гoдинaтa пpeминa пoд дoминaциятa нa пpoдaвaчитe, които в даден момент започнаха да липсват. Toвa ocвeн дo пoвишeниe в цeнитe нa имoтитe, дoвeдe дo нoвa тeндeнция - cepиoзeн pъcт в пpoдaжбитe „на зелено“. Но освен покачване на стойността на жилищата, купувачите решиха да предприемат рискове, защото са стъписани от надуването на цените. Резултатът е, че 90% oт пpoдaжбитe нa имoти в Coфия ce cĸлючвaxa във фaзa пpeди Аĸт 16.

Това трябва да бъде червена лампичка за бъдещите купувачи да внимават с подобни покупки. В края на ноември миналата година Брюксел официално ни предупреди, че е възможно да станем свидетели на нов имотен балон. България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти. Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата. Това написаха тогава евробюрократите в доклада си за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси.

Ето защо, ако заложите на ново строителство, трябва внимателно да проучите строителя и какви отзиви има от негови предишна сгради, за да не стигнете до вариант да платите нещо, в което едва след години или никога да не може да живеете. Само преди десет години, след спукването на последния имотен балон през 2007 – 2008 г. много хора се опариха от фирми без особен опит в бранша, които не успяха да се справят с финансите си при строителството на сградите или поради някаква друга причина фалираха.

За какво трябва да внимавате? При покупка на жилище „на зелено“ се запознайте най вече за репутацията на инвеститора, финансирането на проекта, схемата на плащане и прехвърляне на собствеността. Експертите са категорични, че при избора на завършено жилище най-важните фактори са локацията и цената. Но при незавършен имот на първо място излизат инвеститорът и главният изпълнител, тъй като те носят цялата отговорност по завършването на проекта.

Макар и да няма 100% гаранция, сериозните инвеститори обикновено разполагат с финансиране за завършването на целия проект и са независими от предварителните продажби на апартаментите. При липсата на осигурено финансиране се разчита единствено на наличните средства на инвеститорите и текущите приходи от предварителната продажба на апартаментите на зелено, което обаче носи риск за завършването му. Защото ако инвеститорът не успее да продаде няколко жилища на зелено и не получи свежи пари, може и да няма средства да завърши блока. А това в най-добрия случай води до забавяне на настаняването в новия ви дом. А никой не иска това, нали?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване