01/04/18 08:03
(transmedia.bg)

Костов: „Белене“ е политически проект без икономическа целесъобразност

АЕЦ „Белене“ е политически проект без икономическа целесъобразност, но с вече похарчени 1.5 млрд. лв., казва Костов в интервю за „Българския енергиен и минен форум“, публикувано със заглавие: „АЕЦ „Белене“ може да върне икономиката на България десетки години назад“. Според него подготовката за реализация на такива неефективни проекти (свързани с огромни харчове на публични средства) се корени в дефекти на българското общество, между които държавен контрол върху енергетиката, липса на върховенство на закона, обвързване с частен или страничен политически интерес, липса на свободни медии, в които да тече рационален дебат за ползите и вредите от дадени политически решения.

Интервюто на бившия министър-председател се появява в деня, в който ръководеният от него Центърът за анализи и управление на риска (ЦАУР), публикува свой доклад за АЕЦ „Белене“. Изводите от него са, че централата е ненужна, защото не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането й.

Според анонса към доклада цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени правят този проект нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН.

„Досега нито Министерство на енергетиката, нито БАН са представили публично, подлежащи на проверка доказателства за икономическата целесъобразност на проекта АЕЦ „Белене“. Изразеното желание на министъра на енергетиката да се организира „широко обсъждане и постигане на консенсус“ не може да се изпълни, докато не се публикуват аргументите „За“ , а позоваването на конфиденциален доклад е спекулация“, казва Костов.

По-късно снощи БАН все пак публикува на сайта си двата доклада – междинен и окончателен – за икономическата състоятелност на строителството на АЕЦ „Белене“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване