01/04/18 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Пекин създава парк за развитие на изкуствен интелект

 Пекин планира да изгради парк за развитие на изкуствен интелект на стойност 13,8 млрд. юана (2,12 млрд. долара), обяви информационна агенция Xinhua, цитирана от Ройтерс.

Ходът е свързан с амбициите на Китай да се превърне в световен лидер в изкуствения интелект до 2025 г.

В парка ще се помещават до 400 компании, пише Xinhua, позовавайки се на информация от властите.

Групата за развитие Zhongguancun, която е разработчик на проекта, ще търси партньорства с чуждестранни университети и ще изгради национална лаборатория за изкуствен интелект в областта, пише Xinhua.

Създателите на проекта и представителите на властите в района не са открити веднага за коментар по темата.

Китайският план за бързо развитие на изкуствения интелект идва на фона на обтегнатите отношения между Пекин и САЩ във връзка с приложенията на изкуствения интелект във военните технологии.

Китай има за цел да развие местната индустрия до над 150 млрд. юана до 2020 г. и до 400 млрд. юана до 2025 г., твърдят властите.

На местно ниво Китай разкри серия от планове за подкрепа на талантите, за инвестиции и проучвания на изкуствения интелект, като призовава частни, публични и военни фирми да сътрудничат за постигане на националните цели в развитието на изкуствения интелект.

Тази процъфтяващата индустрия привлече и чуждестранни фирми. Миналия месец Google обяви, че ще създаде базиран в Пекин екип за проучвания на изкуствения интелект, насочвайки се към местните таланти, макар че американската търсачка остава блокирана в Китай.

Новият парк за изкуствен интелект ще се съсредоточи в привличането на компании, които работят върху големи обеми от данни, биометрична идентификация, дълбоко учене и облачни технологии, твърди Xinhua.
 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване