01/07/18 13:03
(http://www.clubz.bg/)

Бившият ирански президент Ахмадинеджад задържан за подкрепа на антиправителствените протести

Бившият ирански президент Махмуд Ахмадинеджад е задържан за подкрепа на антиправителствените протести в страната, съобщи днес в. "Ал Кудс ал Араби", цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Според вестника, позоваващ се на източници в Техеран, Ахмадинеджад бил задържан с одобрението на върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей по време на визита в град Шираз. Причина за арестуването му станали негови изявления на антиправителствените протести, които в Техеран смятат за призив към "разпалване на безредици". 

В реч пред демонстранти в южния ирански град Бушер миналия четвъртък бившият президент заявил, че "някои от чиновниците живеят далеч от проблемите на хората и не знаят нищо за реалната ситуация в обществото", пише вестникът. Ахмадинеджад подчертал също, че "хората са недоволни" от правителството на президента Хасан Рохани, което обвинил в монополизиране на властта и ресурсите. 

Междувременно Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция заяви, че народът на страната и силите за сигурност са потушили размириците, подклаждани от чужди врагове - включително САЩ, Израел и Саудитска Арабия - както и от опозиционни групи. 

"Революционният народ на Иран, заедно с десетки хиляди членове на милициите "Басидж", полицията и министерството на разузнаването разбиха веригата на размириците, създадена от Съединените щати, Великобритания, ционисткия режим (Израел) Саудитска Арабия, лицемерите (Муджахидините на народа) и монархистите", се казва в изявлението. 

Иранският парламент се събра на заседание при закрити врати, за да обсъди продължилите седмица протести, съобщи държавната телевизия. В заседанието участват също министрите на вътрешните работи и на разузнаването, началникът на националната полиция и заместник-командващият Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Междувременно хиляди проправителствени демонстранти се стекоха на митинги за шести пореден ден, в отговор на най-големите антиправителствени протести от 2009 година. Държавната телевизия показа на живо кадри от митингите в няколко градове, където въпреки силния снеговалеж стотици демонстранти издигаха лозунги "Смърт на Америка", "Смърт на Израел", "Смърт на Великобритания", "Смърт на размирниците".

По време на продължилите повече от седмица протести 22 души загинаха и над хиляда бяха арестувани, по данни на иранските власти, припомня Ройтерс. Безредиците обхванаха над 80 градове и селища. Хиляди младежи и работници изразиха недоволството си от корупцията, безработицата и засилващото се неравенство между бедни и богати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване