01/08/18 07:20
(http://www.clubz.bg/)

Бойко Борисов се застъпил за арестувани журналисти в Турция пред Ердоган

Премиерът Бойко Борисов обяснил на турския президент Реджеп Ердоган, че не е добър знак за Европа да има журналисти в затвора. Това се е случило по време на срещата им вчера, разказа депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов пред бТВ. Той бе част от делегацията на Борисов по време на визитата в Турция за откриването на реставрираната Желязна църква в Истанбул.

Премиерът е поставил въпроса за изпратените в затвора турски журналисти, разказа Рашидов, надявайки се "Бойко да не се разсърди". Според депутата министър-председателят е застанал зад свободата на словото и отсрещната страна разбрала посланието.

"Това е нещо, което, ако Бойко го постигне, ще е много важно. Колко е свобода или не е друг въпрос, но свобода на словото трябва да има", заключи Рашидов.

Възможно е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС да се състои среща среща за отношенията ЕС - Турция, макар в графика на събитията такава среща да не фигурира към момента. Това каза министърката на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. Тя също се завърна от Истанбул вчера.

По думите ѝ диалогът с южните ни съседи трябва да е честен, не през медиите и да се фокусира върху добрите отношения.

"Няма как да се случва борбата с тероризма и охраната на външните граници на ЕС без Турция - съюзник в НАТО, без това Турция да бъде близък партньор на ЕС", каза Захариева.

Държавата ще ремонтира джамията в Разград, която е паметник на културата и архитектурата, съобщи още министърката пред БНТ. Темата е била поставена пред българската делегация след откриването на Желязната църква, за чиято реставрация турската страна даде 3,5 млн. евро.

Захариева припомни, че с финансиране от държавата са реставрирани джамиите в Пловдив и Стара Загора, ремонтира се и софийската джамия "Баня Башъ" и заяви, че "религиозните паметници трябва да се пазят", призовавайки за толерантност и за избягване на езика на омразата.

Джамията "Ибрахим паша" в Разград е построена в началото на XVII век, макар строежът й да започва през 1530 г. През последния половин век джамията не е ремонтирана. Тя функционира до 70-те години на миналия век. Затворена е окончателно след възродителния процес. Според местните жители обаче храмът се е рушал още тогава. 

Преди година неизвестни вандали нанесоха тежки щети върху архитектурния паметник.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване