01/08/18 08:28
(transmedia.bg)

Сделка на държавата с Пеевски за „Дунарит“ извади първи активи от КТБ

Сделката с поредица цесии на дълг, с която държавата се опита да превземе русенския военен завод „Дунарит“ вече дава своите резултати в изтичане на активи от масата на несъстоятелност на Корпоративна търговска банка.

Бизнес сградата на бул. „Цар Борис III“ в София, където преди фалита на КТБ се помещаваха неин клон и офиси на множество фирми на собственика Цветан Василев, има нов собственик – фирмата „Дипи“. Това пише „Капитал“ като цитира справка в Имотния регистър, от която се вижда, че синдиците на банката са я прехвърлили на 19 декември миналата година.

Компанията „Дипи“ беше едно от посредните звена от поредица сделки по цедиране на дълг, с които през август 2017 г. държавата се опита да стане собственик на „Дунарит“ срещу дълг. Тогава Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби вземане за близо 50 млн. лв. срещу което поиска да се впише като заложен кредитор на военния завод.

Това вземане се формира от цесия от 2014 г. между „Дунарит“ и фирми на италианския инвеститор Едоардо Миролио. През 2015 г. обаче Миролио направи пакетна сделка с Делян Пеевски. С нея чрез различни фирми – пряко притежавани и контролирани непряко, Пеевски изкупи дела от 7% на Миролио в „Булгартабак“ и неговото 50% участие в „Техномаркет“. По същото време Миролио продаде и вземането си от „Дунарит“.  Купувач по тази сделка е „Виафот Инвестмънт България“. Компанията няма пряка връзка с Пеевски, но множество косвени белези сочат, че именно ДПС депутатът е крайният ползвател на правата над нея, скрит за офшорка от Британските Вирджински острови.

Близо 2 години „Виафот Инвестмънт България“ се опитваше да се впише като кредитор на „Дунарит“. Това би означавало особеният залог на военния завод да бъде прехвърлен в полза на офшорката. Опитите на „Виафот Инвестмънт България“ обаче се провалиха след няколко съдебни битки.

И така патовата ситуация се задържа до лятото на 2017 г., когато „Виафот Инвестмънт България“ продаде вземането си на „Дипи“, което на свой ред го прехвърли през синдиците на КТБ, го продадоха на ДКК.

В крайна сметка опитът на държавата да овладее „Дунарит“ по тази схема не успя да сработи, зашото предприятието изплати задълженията си към ДКК.

Като част от изпълнението на тази схема „Дипи“, която се води собственост на бизнесмена Добрин Иванов, но източници на „Трансмедия“ свързват компанията с интересите на оръжейния търговец Петър Манджуков, остана да получава от КТБ активи за близо 50 лн. лв.

Условието беше те да са предлагани без успех на търгове от синдиците. Вписването в Имотния регистър от 19 декември показва, че синдиците вече са започнали изпълнение по тази схема.

При вписването в регистъра е посочен материален интерес 20.2 млн. лв., което е само част от дължимите 47 млн. лв. към „Дипи“. Това означава, че към „Дипи“ ще потеглят още сериозни активи.

Самата „Дипи“ също е посредник, който според договорите за цедиране на дълга на „Дунарит“ може да се разплаща нагоре по веригата към контролираните от Пеевски офшорки не с пари, а с активи.

Така че най-вероятната следваща стъпка е придобитите от „Дипи“ активи да бъдат изпомпани към офшорките от групата Vyafot.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване