01/09/18 15:02
(http://offnews.bg)

България ще става център на сигурността на Балканите, решиха президент и правителство

България да се превърне в център в областта на политиката по сигурност и отбрана на Западните Балкани. Тази амбициозна цел са си поставили президентът Румен Радев и участниците в Консултативния съвет за национална сигурност.

Темата ще бъде поставена на предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

За тази цел България трябва да представи "каталог на възможностите" за образование в сферата на сигурността. България трябва да може да защити и идеята за изграждане на международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа.

Участниците в КСНС са се обединили около възможността разходите за отбрана да нарастнат до 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2024 година. До подобно заключение се стигна още на заседание на КСНС през април 2015 година при президента Росен Плевнелиев.

Днес на заседанието на съвета е приет и план, според който правителството се задължава в определени срокове да извърши определени дейности. До 15 март 2018 година трябва да бъде изготвена пътна карка за програма до 2030 година за развитие на отбранителните способности.

Извън темата на съвета е коментирана и криминогенната обстановка в страната от последните дни.

До 31 март трябва да бъде актуализиран планът за участие в проекти, финансирани от европейския фонд за отбрана и да бъде разработен каталог на българската отбранителна индустрия.

Очаквайте подробности!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване