01/09/18 10:26
(transmedia.bg)

Въздухът в София отново е отровен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Данни от европейската карта за замърсяването показват, че към 11 ч. на 9 януари въздухът в София е „много лош“ (very poor), което е най-високата степен в скалата от пет нива. В редица други точки, където се измерва въздухът в страната, данните са за замърсяване с една степен по-ниско до „лош“ въздух (poor). Мъглата и безветрието допринасят за влошаването на ситуацията.

Европейският индекс за качество на въздуха показва високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Според БГНЕС най-високите нива на замърсяване са измерени за 7-ми януари в София и в Пловдив. В сайта на ИАОС няма обновена информация за вчерашния ден. Станция „Хиподрума” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „Павлово” и „Надежда” – превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности.

Въпреки че това е пореден ден през този емсец с тежък проблем с въздуха в София, от Столичната община коментират за „Дневник“, че не могат да предприемат никакви мерки.

Най-сериозна критика към работата на общината отправят от неправителствената организация „Спаси София”, която непрестанно алармира за проблемите на столицата.

„Геноцид! Няма друго определение на случващото се в последните няколко дни в София – европейската столица на спорта за 2019 и кандидат за Зелена столица. Нито лилавите точки в сайта за измерване на мръсния въздух, нито многобройните вопли на граждани от целия град трогват Столичната община и тя предприема точно 0 (нула) спешни мерки, за да предпази населението – няма информация за гражданите какво се случва навън, нито какви отрови дишаме, нито как да се предпазим”, коемнтират в профила си във Фейсбук от „Спаси София”.

Македонските власти направиха обществения транспорт временно безплатен за Скопие като част от спешните мерки за борба със замърсяването на въздуха, пише БГНЕС местните медии. Мярката важи както за обществения транспорт, така и за частния. Безплатното пътуване ще струва на общината около 7 милиона денара дневно. Македонското правителството съобщи вчера, че замърсяването в Скопие е четири пъти над допустимите нива на безопасност и че е решило да забрани на тежкотоварните превозни средства да влизат в центъра на града.

Заради замърсяването бременните жени и хората над 60 години ще може да не ходят на работа. Кметът на Скопие Петре Шилегов призова жителите на града да не ползват автомобилите си, ако това не е крайно наложително и да се возят организирано – повече хора в един автомобил.

Снимка: cross.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване