01/09/18 06:39
(http://www.klassa.bg/)

"Моята бира е четири пъти по-евтина"

 "Първо ни трябва гореща вода", обяснява Вузлат Йоздемирхан. Неговата кухня вероятно е най-малката пивоварна в Истанбул. Един път месечно той произвежда собствена бира в един специален пластмасов бидон. Малц, захар и мая - това са основните съставки. Вузлат Йоздемирхан си е свалил рецептата от интернет. А вече е натрупал и доста опит. "Варя си сам бирата, за да пестя пари. Алкохолът в Турция поскъпна страхотно. Просто не мога да си позволя да купувам бира от магазина. Моята бира ми излиза четири пъти по-евтино от тази, която продават в магазините", споделя той. Вузлат разказва, че междувременно хиляди турци са започнали да варят бира в домашни условия. Макар че това не е съвсем безопасно. Потребителите на различни сайтове си разменят рецепти за различни алкохолни напитки. Вузлат има една любима - домашната му бира с лек аромат на кафе. Сместа, която забърква, трябва да ферментира около четири седмици, след което бирата е годна за пиене, казва той.
Вузлат Йоздемирхан

Вузлат Йоздемирхан

Алкохолът - все по-скъп

Консумацията на алкохол в Турция е значително по-ниска от тази в много други страни, тъй като повечето от 80-те милиона турци са мюсюлмани. Германците например консумират пет пъти повече алкохол. Ататюрк, който превърна остатъците от бившата Османска империя в светска национална държава, обичаше да се показва пред хората с чашка "ракъ" в ръка. Сегашният президент Ердоган обаче, като благочестив мюсюлманин, не употребява алкохол. При неговото ислямско-консервативно правителство акцизите върху алкохолните напитки се повишават постоянно. При някои напитки данъкът представлява две трети от цената. Имайки предвид и високата инфлация, е разбираемо, че много турци не могат да си позволят лукса да посещават заведения. Това се забелязва и по кръчмите в европейската част на Истанбул. Много собственици на барове се оплакват от намаляващ оборот.

Борак Кочоглу все още работи всеки ден в своя бар. Казва обаче, че познава много собственици, които вече са се отказали. "Нищо чудно, при тези цени", споделя той. Една чашка "ракъ" например днес струва двойно или дори тройно повече, отколкото преди няколко години. "И ще става още по-лошо. Данъците се вдигат два пъти в годината. А сега ги увеличиха още веднъж. Имам усещанато, че властите са си наумили да закрият баровете и клубовете. Може би причината е свързана с религията", казва той.

Türkei Alkoholpreise Reportage Borak Kocoglu (DW/J. Hahn)

Борак Кочоглу

Айрян вместо ракия?

Правителството заявява, че данъчната му политика няма нищо общо с религията. Президентът Ердоган обаче не крие, че би се радвал, ако айрянът стане националната напитка на Турция. И се застъпва лично за по-строги закони.

От 2014 година насам рекламата на алкохолни напитки в Турция е забранена. И тази забрана се отнася до всички: до собствениците на магазини, ресторанти, кръчми и супермаркети. Производителите на алкохолни напитки нямат право да стават рекламни спонсори. А сцените с употреба на алкохол във филмите и сериалите се тушират. От 2013 година магазините нямат право да продават алкохол между десет вечерта и шест сутринта. Само в кръчмите и ресторантите се сервира алкохол по всяко време.

Правителството оправдава тези забрани със загрижеността си за здравето на турците. Критиците пък виждат в новите правила и покачването на акцизите още доказателства за пълзящото ислямизиране на страната. В истанбулския квартал Юскюдар, където живеят много консервативни мюсюлмани, никой не се оплаква от високите цени на алкохолните напитки. "Аз съм за пълна забрана на алкохола. Никой не трябва да пие алкохол. Това е вредно", казва един млад мъж. Друг му приглася: "Трябва да бъдат въведени още забрани за защита на нашите деца." "Ислямът забранява употребата на алкохол", казва една жена, която току-що излиза от джамията. Тя обаче допълва, че "всеки трябва да решава сам за себе си". 

Вузлат Йоздемирхан гледа на нещата по същия начин. Той иска и в бъдеше сам да решава какво ще пие. Освен това е убеден, че "домашно приготвеното питие е най-вкусно".

***

Вижте нашето уебвидео за българската домашна ракия:

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване