01/10/18 05:48
(http://www.klassa.bg/)

Инвестират 20 млн. евро в социално предприемачество

 

Като част от стратегията на трезора под шапката на министър Караниколов

Държавната Българска банка за развитие (ББР) ще инвестира между 15 и 20 млн. евро в подкрепа на социалното предприемачество у нас. Подпомагането на проекти ще се извърши чрез дъщерно дружество на банката, научи „Монитор“.

В средата на миналата година икономическото министерство обяви, че в средносрочен план ББР съвместно с международни финансови институции и инициативи ще стартира работа по създаването на Фонд за социални инвестиции, който да инвестира в капитала на социални компании в България. Шест месеца по-късно става ясно, че

фондът ще заработи
до края на годината

Финансирането ще се извършва по примера на вече съществуващи фондове в страни като Франция, Англия и Германия.

Финансирането чрез дъщерното дружество на трезора е част от стратегията за развитието на Банката за развитие, която от няколко месеца е в ресора на икономическия министър Емил Караниколов.

Социалното предприемачество (виж карето) набира скорост в Европа в търсенето на алтернативи за заетост на хора в неравностойно положение, социална интеграция, по-качествени социални услуги и по-високо благосъстояние. „Българска банка за развитие е инвеститор в инициативата SIA (Social Impact Accelerator) на Европейския инвестиционен фонд от 2015 г. SIA е фонд от фондове за инвестиции в социални предприятия с доказано положително социално въздействие. Такива фондове вече съществуват във Франция, Англия, Германия, Холандия и Италия“, коментираха от финансовата институция.

До този момент липсва подобен
източник за финансиране

най-често това се случваше по линия на грантова помощ от структурните фондове, като процедурата "Развитие на социалното предприемачество" по оперативна програма „Човешки ресурси“ на стойност 15 млн. лв.

„Създаването на фонда е важна част от мисията на Българската банка за развитие. Това е един успешен бизнес модел за справяне с редица обществени предизвикателства и сериозни социални проблеми, част от стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж „Европа 2020“, където една от поставените цели е

извеждане от положението на бедност

и социално изключване на най-малко 20 милиона души“, допълват от банката в отговор на въпрос на „Монитор“.

Фондът ще финансира социални предприятия, широк набор от структури и организации, които развиват стопанска дейност с положително въздействие върху социални, екологични и обществени предизвикателства. Те залагат на успешен и устойчив бизнес модел, който генерира достатъчна възвръщаемост на инвестицията.

Какво е „социално предприятие“

„Социално предприятие“ означава предприятие независимо от правната му форма, което по учредителен договор или устав "има за основна цел постигането на измеримо, положително социално въздействие, а не генерирането на печалба за своите собственици, членове и акционери". То "предоставя услуги или стоки, които генерират социална възвръщаемост и/или използва метод за производство на стоки или услуги, който въплъщава неговата социална цел", гласи юридическата му дефиниция. Този вид предприятие използва своята печалба на първо място за постигането на основната си цел и е въвело предварително определени процедури и правила относно всяко разпределяне на печалба между акционери и собственици, което гарантира, че това разпределяне не накърнява основната цел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване