01/11/18 16:56
(http://www.clubz.bg/)

Протест и контрапротест за Пирин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Екоактивисти, граждански организации и стотици граждани протестират за четвърти път в София в защита на Национален парк Пирин.

Шествието е организирано от WWF България. Протестиращите настояват да се отхвърли решението на Министерския съвет от края на миналата година за промяна плана за управление на планината, спирането на строежа на втори лифт и оставка на екоминистъра Нено Димов.

Природозащитниците твърдят, че решението позволява строеж на 48% от територията на парка. От Министерството на околната среда и водите настояват, че наистина става въпрос за 48 % от територията, но 45% ще бъде разрешено само за нови водохващания, а изграждането на нови ски съоръжения и писти ще бъдат разрешени само на 2% от територията на парка.

В началото на протеста групичка от 10-тина души с маски на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел, въоръжени с плакат "Корупцията прави силата" се опитаха да застанат начело на шествието, но бяха бързо отстранени от протестиращите.

Ето началото на протеста през обектива на Веселин Боришев:

Контрапротест - в защита на Банско

Около хиляда души обходиха "Витошка" и продължиха към Министерския съвет по-рано в подкрепа на туризма и построяването на втори лифт в Банско.

Сред участниците са кмета на града Георги Икономов, евродепутатът Ангел Джамбазки, вицепремиера Валери Симеонов и издателят на "ПИК" Недялко Недялков.

Протестиращите носеха плакати с надписи - "Искаме бъдеще за децата си" и "Подкрепете зимната столица на Балканите".

Пред Съдебната палата протестиращите се спряха пред голям джип с колони, на който кметът на Банско Икономов се качи и направи кратко изказване.

"Тук сме, за да подкрепим правителството да решението им за промяната в плана за Пирин", заяви той.

 

Публикувана на 01/11/18 16:56 http://clubz.bg/62804-protest_i_kontraprotest_za_pirin_videosnimki

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване