01/11/18 18:55
(http://offnews.bg)

Хиляди на протест в центъра на София 'за' и 'против' промените в Пирин (снимки)

Хиляди излязоха на протест в центъра на София във вечерта, когато официално се открива Българското председателство на Европейския съвет.

Протестното шествие под надслов "Искаме да караме ски в България", организирано от Сдружението „Бъдеще за община Банско“, започна в 18 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул "Витоша".

Върху якетата си демонстрантите носят бели фланелки с надпис "Аз обичам да карам ски в България".

Те издигнаха плакати с надпис "Искаме ски в България", "Не посягайте на зимните спортове", "Бойко, ние те подкрепихме, подкрепи ни и ти".

Сред участниците в шествието са и Ути Бъчваров, треньорът Валери Григоров, Владимир Каролев, кметът на Банско Георги Икономов, евродепутатът Ангел Джамбазки, вицепремиерът Валери Симеонов.

Крайната точка на шествието беше площад „Александър Невски”, където имаше концерт с участието на Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита.

"В деня, в който започва Българското председателство на Съвета на ЕС, в деня, в който Европа ще гледа към нас, ние искаме да защитим правото си да се развиваме, правото на България да има зимни спортове, да защитим Правителственото решение за Национален парк "Пирин" - категоричен е кметът на Банско Георги Икономов.

Изграждането на втори лифт в Банско е едно от решенията, с които България може да се гордее. Днес показваме силата на Пирин и на всички обединени българи, които са дошли да защитят своите интереси. Това е едно от решенията, с които България може да се гордее и да привлича милиони туристи, заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на протеста под надслов "Искаме да караме ски в България".

Същевременно протестът под надслов "Да спасим Пирин! Да спасим България!" започна в 18.30 ч. на площад "Патриарх Евтимий". 

Природозащитниците настояват решението на Министерския съвет за НП "Пирин" да бъде отменено.

Те издигнаха плакати с надпис "Горите са на България, а не на кмета!", "We stand strong. Корупцията прави силата", "Спасете Национален парк "Пирин".

Демонстрантите скандират "Оставка" и "Мафията вън!".

"Хубава си моя, горо" и "Петко льо, капитанине, Петко льо, командирине" озвучаваше пътя на множеството.

Шествието премина по бул. "Левски" и след това по ул. "Раковски", а крайната му точка беше НДК.

Към края на протеста част от демонстрантите преминаха и по бул. "Витоша" и край Съдебната палата като скандираха "Оставка!".

Протести под надслов "Да спасим Пирин! Да спасим България!" се проведоха тази вечер и в Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен.

Снимки: Мартин Георгиев

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване