01/11/18 08:53
(http://www.clubz.bg/)

Честито председателство: Нинова и Карадайъ преговарят за вота не недоверие

Лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустава Карадайъ се срещнаха и преговаряха за внасянето на вота на недоверие, научи Клуб Z. По непотвърдена информация, левицата ще го внесе сама.

Още преди коледните празници бе обявено от стана на левицата, че мотивите към вота ще бъдат обявени на 10 януари, т.е. вчера. Това обаче не се случи, но пък се очаква за "честито председателство на ЕС" да стане днес. Самият вот, по първоначалните заявки, трябва да се проведе на 17 януари.

Депутати от левицата коментираха, че от тяхна страна всичко е готово, мотивите са написани. Чакало се обаче ДПС, което уж също работело по мотивите в отделна от левицата работна група. На фона на празничните изяви на почетния председател на Движението Ахмед Доган обаче, когато в изявление към приближения актив Сокола призова да не се клати правителството, защото друга алтернатива няма, хората на Карадайъ давали на заден. Срещата Нинова-Карадайъ първоначално трябвало да се проведе вчера.

Вот с участието на ДПС обаче може и да няма, въпреки че наскоро председателят на партията даде заявка, че тя няма да се отметне от поетия ангажимент, въпреки призива на Доган. 

Очаква се по обяд Нинова и Карадайъ да съобщят резултатите от преговорите.

Преди близо два месеца левицата се закани да атакува управлението преди Нова година, темата на вота да е свързана с корупцията, а за да е по-успешен - да се водят преговори и с ДПС. После обаче БСП се отметна за предпразнична атака на правителството с мотива, че не е редно да се гледа вот при покрай приемането на републиканския бюджет за 2018 г. С ДПС имаше разминаване и по темата, предложена от левицата - дали да е корупцията. 

Цялостен вот на недоверие според конституцията затваря възможността да се поиска нов - за секторна политика, за период от 6 месеца, затова все пак очакванията са, че темата ще е корупция. За да бъде поискан вот на недовеие са нужни подписите на 1/5 от общо 240 народни представители. Това прави точно 48 подписа, гласи конституцията. БСП в този парламент има 80 депутати. 

Евентуална неприятност за правителството, би имало, ако и "Воля", и ДПС подкрепят БСП в начинанието - мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" , от 122 гласа. За да е успешен вотът обаче трябва да бъде подкрепен от поне 121 представители.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване