01/12/18 09:28
(http://www.clubz.bg/)

Меркел, Шулц и Зеехофер се разбраха след денонощна война на нерви

След повече от 24 часа словесен маратон, започнал в 8 ч вчера, днес стана ясно, че лидерите на Християндемократическия съюз (ХСС) Ангела Меркел, на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц са постигнали съгласие да започнат преговори по съставяне на широка управленска коалиция в Берлин.

Договореностите по различни теми, някои от които бяха доста спорни, са записани на 28 страници. От текста става ясно, че и двете страни – консерватори и социалдемократи, са направили компромиси.

Социалдемократите са се отказали от настояването си за вдигане на данък общ доход за заможни граждани от 42 на 45 на сто, срещу което ХДС и ХСС бяха категорично против.

Известна остъпка е направила и десницата по искането на социалдемократите за събиране на семейства на бежанци – ако един е получил убежище или статут на постоянно пребиващ в Германия, да има право да доведе и семейството си. Според сегашната договорка докато не се приеме съответен закон, ще бъдат приемани максимално 1000 души на месец.

И двете страни са се обявили за обхватни реформи на ЕС и Еврозоната с цел да се постигне финансова стабилност.

"Война на нерви" нарекоха находчиви журналисти маратона от разговори между лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП.

Проблемът е, че той още не е приключил. След постигнатите договорености между Меркел, Зеехофер и Шулц в момента екипът преговарящи от страна социалдемократите проучват 28-страничния документ, който трябва да приемат или отхвърлят. Според изтекла информация "другарите" настоявали за корекции при формулировките.

Проучвателните преговори се водят от общо 39 души – по 13 политици и експерти от всяка партия.

Така очакваната пресконференция на Меркел, Зеехофер и Шулц, която бе насрочена за 10 ч днес, се отлага за неопределено време.

Но дори да се приеме документът от 28 страници, макар и след редакция, това не означава начало на същинските преговори по съставяне на широка управленска коалиция.

Социалдемократите трябва да решат на конгреса си, насорчен за 21 януари, дали да влизат в широка коалиция или не. След това ще бъде направено писмено допитване до всичките 440 300 партийни членове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване