01/12/18 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Плащаме до 3 такси при предсрочно прекратяване на договор с „Теленор“

 

Искат ни всички пари за смартфона, ако са ни го дали по-евтино

При предсрочно прекратяване на договор с мобилния оператор „Теленор“ клиентите ще заплащат три месечни такси, а не за всички месеци до датата на изтичането му, съобщи вчера телекомът.

Промяната влиза в сила от днес (12 януари), а абонатите ще са задължени да заплащат като неустойка за предсрочно прекратяване на договор максимум 3 стандартни месечни абонамента независимо от срока на договора, който са подписали (12 или 24 месеца), вместо, както досега, всички оставащи стандартни месечни такси до изтичането на контракта. Промените са валидни за частни клиенти, сключващи нови договори за мобилни или фиксирани услуги, както и

 

за вече сключени договори

 

чийто срок към датата на промяната все още не е изтекъл.

По този начин „Теленор“ се присъединява към останалите два големи оператора - „Мтел“ и „Виваком“, които прилагат тази практика от доста време. Инициативата бе поета от Комисията за защита на потребителите (КЗП) още през 2014 г. При „Виваком“ промяната бе въведена от 1 май 2015 г., а „Мтел“ въведе новите условия през юли 2016 г.

Ако към договора обаче, който клиентът иска да прекрати, има покупка на устройство на преференциална цена, ще се дължи и част от отстъпката, която е получена, съответстваща на оставащия срок на договора. Отстъпката е разликата между цената на устройството без договор в брой към датата на сключване на абонамента и тази, която клиентът е заплатил - в брой или общата лизингова цена. Това означава, че ще трябва да си платим реалната цена на телефона или таблета, ако операторът ни го е дал по-евтино.

За да бъде по-ясно за клиентите, „Теленор“

 

ще включва в документите стойностите на всички параметри

 

които биха участвали във формирането на неустойката при евентуално предсрочно прекратяване на договора. Сред параметрите са стандартен месечен абонамент за избрания план и приложената отстъпка, ако е налична, стандартната цена на устройството (в брой и без абонамент), цена на закупеното устройство (в брой или обща лизингова цена) и срок на договора.

Новите правила за изчисляване на неустойките при прекратяване на срочен договор за мобилни и фиксирани услуги обаче няма да важат за плановете Джуниър и Любимец в случаите, в които в контракта предварително са описани неустойките.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване