01/12/18 14:46
(http://www.clubz.bg/)

Проруски популист и учен се борят за президентския стол в Чехия

Вотът на президентските избори в Чехия продължава вече втори ден и тази вечер трябва да бъдат обявени първите резултати. Засега фаворитите за евентуален балотаж са настоящият държавен глава Милош Земан, евроскептик, подкрепян от новоизбрания премиер Андрей Бабиш, и 68-годишният професор по химия Иржи Драхош, който не членува в политическа партия и се придържа към умерения тон.

Най-вероятният сценарий е балотаж между двамата на 26 и 27 януари. Центърът за изследване на общественото мнение отрежда на Земан 32% на първия тур, а на Драхош 21,5 на сто.

Земан, който направи заявка за втори петгодишен мандат, изразява увереност, че отново ще победи. 73-годишният президент отказва да участва в телевизионни дебати между претендентите. Той сравнява Европейския съюз с Варшавския договор, има проруски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите. Той определя миграционната криза като "организирано нашествие", а мюсюлманите - като хора, "които е невъзможно да бъдат интегрирани". Подкрепата за него идва предимно от селските райони и нискоквалифицираните работнически среди. 

Ако бъде преизбран, Земан ще се сработи с премиера Андрей Бабиш - популист, който пое властта през декември миналата години.

Драхош няма политическа кариера зад гърба си. Той оглавява оглавява Чешката академия на науките и има над десет патента. Опонентите му го окачествяват като "дестилирана вода" - без цвят и вкус.

Ако някой може да победи Земан, това е убеденият европеец Иржи Драхош.

Той също се изказва срещу квотите за бежанци като "съвсем неправилна идея и лоша стратегия" от страна на ЕС. За разлика от действащия президент той е твърдо против референдум за членството на Чехия в блока. Освен това подкрепя и въвеждането на еврото в страната. Центрист, либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз.

На първия тур има още седмина кандидати. Сред тях е бившият премиер Мирек Тополанек, чието правителство падна от власт през март 2009 г., докато страната беше ротационен председател на Съвета на ЕС. Михал Хорачек, предприемач и текстописец, спечелил състояние чрез компания за залози, и бившият президент на автомобилните заводи "Шкода" Вратислав Кулханек също са кандидати.

Бъдещият президент на Чехия ще се сблъска с проблема за съставяне на ново правителство след парламентарните избори през октомври.

В средата на декември Земан назначи кабинет на малцинството, оглавено от милиардера популист Андрей Бабиш. Той обаче е изправен пред вот на доверие, отложен заради президентските избори, и намя гаранции, че ще го спечели.

Конституцията позволява на Бабиш втори опит и Земан, чийто мандат изтича чак в началото на март, вече обяви, че смята да възложи тази задача на политическия си съюзник, въпреки подозренията към него за злоупотреби.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване