01/12/18 13:07
(transmedia.bg)

Широката коалиция в Германия е договорена

Пътят към нова широка коалиция в Германия е широко отворен. Канцлерът Ангела Меркел сключи споразумение за съвместно управление с досегашните си коалиционни партньори от Германската социалдемократическата партия (SPD), с което се дава началото на формални преговори за съставяне на ново правителство.

Споразумението трябва да бъде одобрено от конгрес на SPD, който вероятно ще се проведе на 21 януари. В партията има притеснения, че ако продължат напред с Меркел в коалиция, управляваща в Берлин от 2013 г. насам, само ще изгубят още популярност сред избирателите. Това беше и първият коментар на лидера на SPD Мартин Шулц алед като на септемврийските избори през 2017 г. партията отчете най-слабите резултати от основаването на Федералната република през 1949 г. насам.

„След изборите усещаме, че светът няма да ни чака и специално за Европа сме убедени, че е нужен нов тласък“, каза Меркел след края на преговорите, продължили до ранните часове на петъчния ден. „Предстоят ни трудни задачи. Коалиционните преговори вероятно няма да са по-лесни, отколкото проучвателните разговори.“

Лидерът на баварските партньори на Меркел от CSU Хорст Зеехофер заяви, че най-вероятно правителство ще има около Великден – някъде през март или април.

От София председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението е от голяма полза за Европа. „Изглежда, че от Германия днес идват добри новини“, коментира Бенжамен Грево, говорител на френското правителство. „Сделката е важна за стабилността и бъдещето на френско-германските отношения и особено за Европа“, добави той с надежда, че и двете партии ще одобрят споразумението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване