01/13/18 07:48
(http://www.klassa.bg/)

10 г. затвор за таен износ на хапчета

 

Въвеждат разрешително за експорт

От 3 до 10 години затвор за нелегален износ на лекарства предвиждат промени в Наказателния кодекс, които бяха приети на първо четене от комисията по контрабанда в парламента. Ще се налага също и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Според новите текстове незаконното изнасяне на хапчета извън страната вече ще се квалифицира като контрабанда. Договори При нелегално производство, съхранение, продажба на едро и дребно на лекарства да има затвор до 6 години. Заедно с промените в Наказателния кодекс ще се направи ремонт на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С тях здравната каса ще бъде длъжна да сключва договори, които да имат клауза, че ще плаща с пари от бюджета само на вносители и дистрибутори, които са съгласни да държат резерв на лекарства, каза шефът на комисията по контрабанда Емил Димитров. За паралелен износ на лекарства пък ще се иска разрешително. В момента режимът е свободен, като само се уведомява Изпълнителната агенция по лекарствата. Реекспорт без разрешение също ще се смята за контрабанда и ще се наказва с лишаване от свобода. Двойно Според пациентски организации спряганият в размер на 400 млн. лева паралелен износ всъщност възлиза на близо 2 млрд. лева. Вносът на лекарства от страни от ЕС за година е в размер на 1 924 014, а износът за тях е 1 131 662. Оказва се също, че 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за експорт на лекарства пред Изпълнителната агенция по лекарствата. Заради паралелния внос пациенти с редки болести периодично остават без лекарства. Затова те настояват у нас да бъде въведен моделът на Испания, в която се практикува двойно договаряне на цени за износ и за вътрешния пазар.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване