01/13/18 14:44
(http://www.clubz.bg/)

А ето какво каза Туск на естонците

Зарадвахме се на речта на Доналд Туск на български език, възхитихме се на умелостта на човека (или хората), които пишат словата му, поласкахме се от цитирането на стиховете на Иван Вазов (макар че цялата творба не е точно оптимистична), споменаването на бойни знамена, Спартак и т. н. - въобще гъдел по това, което най-обичаме величието ни, минало.

По-наблюдателните слушатели и читатели обаче решиха да направят сравнение с това, което преди шест месеца Туск каза на естонците, от които поехме сега председателството.

"Прочетете я и се притеснете", се чуха призиви в социалните мрежи. Защото в Естония той говори за това, което се случва днес в държавата, за съвременните ѝ постижения.

Ето и самата реч: 

Беше есента на 1980.

Революцията на Солидарност беше току-що започнала в Полша. Спомням си го като днес, когато на един от многото протести някой прочете наелектризиращите новини: в Талин хората излизат на улицата. "Това е началото на края на Съветската империя", каза някой свръх ентусиазирано. Това беше първата ми среща с Естония. Не може да си представите какво означаваше това за нас, поляците, че не сме сами.

Но осем години по-късно за първи път се влюбих в Естония, по време на Пеещата революция. Никога преди това и никога след това аз не съм виждал нещо толкова вълнуващо в обществения живот. Толкова могъщо и толкова мирно в същото време. Силата на солидарността, единството и свободата се разкри в образи, които ме просълзяват до днес. От тогава знам, че хората, държащи се за ръце са по-силни от хората, държащи оръжие. В своя живот аз съм видял много революции и масови вълнения, в някои съм участвал, но трябва да призная, че вашата революция беше тази, която съвършено свърза трите измерения: етичното, естетичното и прагматичното. Направихте това, което трябваше да се направи, честно, красиво и ефективно.

Не спирате да ме удивлявате от тогава. За моята политическа среда, започнала реформите през 90-те, вие станахте пример за несравним кураж, променяйки икономическата и финансова реалност. Имахте амбиция и работихте усилено.

По тази причина дори и днес вие оставате символ на успех в трудния процес на скъсване с комунизма. Вашата визионерска данъчка политика, бюджетната дисциплина, начинът, по който преминахте през кризата през 2010 и приемането на общата валута направиха Естония водещ пример за региона и отвъд него.

Това, което прави точно толкова силно впечатление на останалата част от Европа напоследък е вашата решителност и креативност при реализацията на огромния проект на дигитализацията. Естония стана пример за следване за всички европейци със стремежи. И днес ние с лекота можем да назовем вашата страна лидер в IT революцията в глобален мащаб. Ще се изкусите да попитате – как е възможно за толкова малъкй народ да постигне толкова много?

Европейският съюз не са процедурите и бюрокрацията. Той е най-амбициозният политически проект в историята на Европа. И председателството, което в момента поемате, не е просто организационна задача за властта. Председателството е вашето колективно лидерство в тези трудни, но изпълнени с надежда времена. През годините на тежка работа и жертви вие изградихте своя авторитет и репутация, която ви дава силен мандат за водачество.

Мислейки за Естония, аз мисля за Пол Керес (естонски гросмайстор) и Арво Пярт (класически композитор), Кармен Кас (модел) и Кели Силдару (скиорка, свободен стил), символи на мъдрост, талант, красота и енергия. И нямам съмнения, че точно това ще пресъздаде вашето председателство. И разбирам повече и повече защо пеете своя национален химн с такава гордост:

Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,
Kui kaunis oled sa!
(Моя родна земя, моя радост и очарование, колко справедлива си и мъдра)

Преводът е на Асен Генов от фейсбук профила му.

Публикувана на 01/13/18 14:44 http://clubz.bg/62868-a_eto_kakvo_kaza_tusk_na_estoncite

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване