01/13/18 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Вносът в Китай от петрол до желязна руда и соя расте през 2017 г.

 Китай продължава да поглъща световните стоки, поставайки нови рекорди през изминалата година по потребление на всичко - от петрол до соя, пише в свой анализ Bloomberg. В годината на растеж, но и намаляване на производствените мощности заради екологични причини, търсенето на суровини от страна на най-големия потребител в света продължава да нараства, което спомага за втора поредна година цените на стоковите пазари да вървят нагоре.

Възвръщаемостта от инвестициите в суровини през 2017 г. е нараснала с 0,8%, след като през 2016 г. се беше повишила с 11,4%.

„Икономическата експанзия на Китай надмина очакванията през втората половина на миналата година, което доведе до увеличаване на търсенето на всякакви стоки,“, коментира Гуо Чаохуй, анализатор в China International Capital. Според него очакваният икономически растеж и през 2018 г. ще поддържа апетита за внос в Китай.

Петрол
За първи път в историята Китай стана най-големият вносител на петрол в света, изпреварвайки САЩ. Нещо повече, азиатската страна е един от най-големите купувачи на американски суров петрол. Доставките на петрол в Китай от Русия до Саудитска Арабия и Венецуела са скочили с около 10% до средно 8,43 милиона барела на ден, става ясно от данни на Генералната митническа администрация на страната.

Ако се погледнат квотите за внос, предоставени от правителството на независими китайски рефинерии, то безпрецедентният рекорд по отношение на покупките на петрол може да бъде подобрен. Първата партида от квоти е със 75% по-голяма в сравнение с 2017 г.

Чисто синьо небе
Втората най-голяма икономика в света осъзнава, че ключът към спечелването на войната срещу смога, се намира в чужбина. Желязната руда, която много по-малко замърсява околната среда, не се предлага в Китай. Така вносът на руда с цел захранване на стоманодобивната индустрия в страната е нараснал с 5% до 1,07 милиарда тона през 2017 г.

Нарастването на значението на чистия въздух за Китай стимулира търсенето на качествена желязна руда, а това подпомага възстановяването на цените от месец юни миналата година.

Търсенете на стомана в азиатската страна, която отговаря за половината от производството в световен мащаб и купува около две трети от световните морски доставки на желязна руда, изглежда стабилно, тъй като по-голямата част от продукцията се запазва в Китай. Износът е спаднал с 30,5% до 75,43 милиона тона през 2017 г., като е малко вероятно тенденцията да се обърне лесно.

Газ
По-голямото търсене на желязна руда не е единствената тактика на Китай за справяне с мръсния въздух. Страната насърчава използването на природен газ, който замърсява много по-малко от въглищата. Вносът на природен газ нараства с близо 27% до 68,57 милиона тона през 2017 г.

Апетитът на Китай към природен газ предизвика спад в предлагането тази зима. Пекинските компании China International Capital и JLC Network Technology смятат, че потреблението през зимата е скочило с 10%, докато от Sanford C. Bernstein дори прогнозират ръст от 15%.

Храна за фермите
Китай не само се опитва да изчисти въздуха си, но търси и повече храна за все по-разрастващите се свинеферми. Икономическият растеж в последните две десетилетия вдигна жизнения стандарт на живот на населението, а това, от своя страна, стимулира потреблението на месо.

Така както големите ферми се разрастват, така и търсенето на соя с цел изхранване на прасетата се увеличава. Вносът на маслодайни култури в Китай е нараснал с 14% до рекордните 95,54 милиона тона през миналата година. А вносът на соя в страната се очаква да нарасне до безпрецедентните 97 милиона тона през дванадесетте месеца, приключващи през септември 2018 г., според Министерство на земеделието на САЩ.

Мед
Заради разрастващата се икономика се строят повече сгради и фабрики и Китай се нуждае от повече мед за необходимите електрически проводници и тръби, които съпътстват изграждането на всяка инфраструктура.

Вносът на медни руди в Китай е нараснал с 2,3% до рекордните 17,35 милиона тона през 2017 г. Според Джия Джънг, трайдър в Shanghai Minghong Investment Management, търсенето на суровината отвъд океана ще се запази.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Веселина Василева

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване