01/13/18 17:44
(http://www.clubz.bg/)

И дядото на Туск влезе в кадър

Само ден след речта на Доналд Туск в София, в българския фейсбук се разпространява масово "новина", чийто прицел е председателят на Европейския съвет.

"Както стана ясно от берлинските архиви, дядото на днешния председател на Евросъюза Йозеф Туск през 1944 е служил в резервните части на СС. При това, се е записал в наказателните отряди на Хайнрих Химлер доброволно, по идеологически причини. И съдейки по фотографията, е бил и в състава на СД, която се е занимавала с издирване и арести на евреи в Полша и отправянето им в концлагери", е обвинението към биографията на Туск.

Ето я – такава, каквато се вижда на стената на Яна Митева, например:

 

 

Информацията за дядото есесовец на Туск тръгва от сайт на руски език - Политфорумс (важен детайл: от базата данни за домейна politforums.net се вижда, че собствениците му са поискали да бъдат анонимни!). Като автор на статията е посочен Олег Лурие. Статията е от октомври 2014 г., но отново се споделя и припомня бурно. Явно за да се охлади новопридобитата популярност на Туск в България.

В своя блог Вени Марковски тръгва по следите на това твърдение:

Истината, разбира се, е далеч от цитираното от г-жа Митева, но е интересно да се види как троловете смесват фактите с лъжата, за да се разбере по-добре защо опасността от фалшивите новини и дезинформацията е толкова голяма, пише той.

Първо, за снимката.
Тя може да се намери в Уикимедия и действително е от германските архиви. Важното е да се знае, че това е снимка от септември 1939 г., а описанието ѝ е: “Полша, септември 1939  г., близо до Устроние/Опатовице; пътен транспорт на арестувани евреи под надзора на полицията и SD. Четирима души в униформи на SD са в кабриолет, отляво надясно: обершарфюрер (сержант), ротенфюрер (ефрейтор), унтерщурмфюрер (старши лейтенант), обешарфюрер (сержант).

С други думи, човекът в кръгчето, за който се твърди, че е дядото на Туск, е ефрейтор от германската армия, но няма как да е дядото на Туск, защото…

Второ, да видим какво е правил той по това време, според страницата му в Уикипедия.

“На 1-ви септември 1939 г., когато Германия нахлува в Полша, свободният град Данциг е включен в германския райх и гражданите му стават германци. Туск е нападнат в къщата си същата сутрин и по-късно става свидетел на арестите на поляци на жп-гарата, както и на защитата на пощенската станция в Данциг. Туск докладва за нападението в данцигската полиция и впоследствие е арестуван като полски активист, описан като “полски фанатик, опасен за сигурността на германската държава”; семейството му е изгонено от дома им. Туск е принудително накаран да работи в строителството на концлагера Стутхоф. През 1941 г. е разпитван от Гестапо и затворен в концлагера Неуенгаме, откъдето е освободен през август 1942 г. На 2-ри август 1944 г. Туск е принуден да влезе в редовете на вермахта. След около четири месеца, на 24-ти ноември 1944 г. той или дезертира в полските въоръжени сили на запад, или е затворен в лагер на съюзническите сили.”

Публикувана на 01/13/18 17:44 http://clubz.bg/62871-i_dqdoto_na_tusk_vleze_v_kadyr

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване