01/13/18 03:24
(transmedia.bg)

Индийски щрихи

Отново контрастите на Индия – от претовареното шестлентово движение, клаксони, миризми, до пълното спокойствие в парка. Ученици от различни възрасти спортуваха или почиваха на зелените площи.

Разглеждаме двореца на махараджата, езерото, цветните градини. И отново медитация, водена от омайващия глас на Меги, там – на поляната в парка. Аз окончателно се отпуснах, реех се като неприсъстваща тук и сега, състояние, близко до преживяване извън тялото, но .. . до време.

Като достоен завъшек на престоя ни в този огромен град, решихме да посетим най-големия пазар на открито в Индия- улицата Чанди чоук. Доста рисково желание! Нашият любим водач Кумар, за когото “всичко е възможно”, се притесни как ще ни опази. Наехме две рикши, за да  слизаме от тях само на определени места, там където искахме да пазаруваме. Не може да се опише това гъмжило от хора, свирки, викове, не може и да се отрази на снимка, трябва само да се преживее! На моменти ми се струваше почти толкова екстремно преживяване колкото рафтинга.

Преди да се приберем минахме през друго малко пазарче, където имаше майстори на рисуване върху кожата с къна, т.н. техника “хенна”.

Рисуването с хенна /естествена индийска къна/ е ритуал, датиращ от преди 5000г. Заел е трайно място в религиозните и културни обреди в Индия. Например няколко  дена преди сватбата приятелки на булката, майсторки на хенна, я подготвят за празненството. С много търпение и сръчност изрисуват дланите и стъпалата на бъдещата булка.Задължителен елемент от сватбената украса на булката е името на жениха, което се добавя умело в шарките и орнаментите на рисунките с къна.

Разбира се, всички се подложихме на тази интересна процедура. Симпатични майсторки на хенна  ни  изрисуваха ръцете и пазейки ги , се прибрахме в хотела. Вечеряме на любимата си тераса…

За съжаление престоят ни в Индия приключва, но белязани с красивите преживявания и орнаменти по ръцете, щяхме да съхраним през границите духа й.

Никой не си тръгва от Индия завинаги!

Стоянка Тодорова – Сту

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване