01/13/18 16:03
(transmedia.bg)

Как Малта загуби правителството си по време на своето председателство на ЕС

Януари 2017 г. Ла Валета. Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск държи пламенна реч, а председателят на Европейска комисия прегръща приятелски премиерът на Малта Джоузеф Мускат.

Малта поема председателството на Съвета на Европа за шест месеца. Страната се намира в забележителен икономически подем, брутният вътрешен продукт расте с близо 5% и рекордно ниска безработица.

Сигурно вече сте объркани дали това не е някаква дежавю. В последните два дни историята се повтаря и в България.

У нас заветното Председателство е гарнирано и с неспирното повтаряне  на мантрата как трябва да има стабилност, политиците не бива да спорят, опозицията да си трае, а всеки, който протестира иска да изложи страната пред чужденците.

Стигна се дори до заклинания как ако в страната председател, демек България, се стигне до някаква политическа криза това ще е пагубно за цяла Европа. Защото Брекзит, мигрантските квоти, Турция и т.н. чакат решения.

Темата Брекзит е особено проблемна и по време на малтийското председателство тъй като това е първия ротационен период, в който започва същинската част на подготовката за разделянето на Великобритания и ЕС.

Но какво става с политическата стабилност?

През май 2017 г. министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат свика извънредни избори, година преди мандата му да приключи. Решението на Мускат да се оттегли от поста идва на фона на протести в Малта срещу корупцията. Но не само.

Мускат е изправен пред огромен натиск от Брюксел, където евродепутатите открито призовават за оттеглянето му.

Причината?

Името на съпругата на Мускат Мишел се появява в Панамските досиета като титуляр на сметка на офшорна компания, в която е имало предполагаеми плащания от президента на дъщерята на Азербайджан за над 1 млн. долара.

Преди това Малта се озова в центъра на друг скандал, свързан със схема за купуване на паспорти от богати чужденци, главно руснаци, срещу инвестиции от поне 1 млн. евро.

Председателството на ЕС от Малта е буквално разтърсено от твърдения за изпиране на пари. Основните обвинение са, че страната председателстваща ЕС не е направила нищо, за да разруши репутацията си като убежище за черни пари.

Скандалът с офшорната фирма на съпругата на Мускат избухва, когато блогърът Дафне Каруна Галисия публикува свой текст, базиран на документите от Panama Papers.

През октомври тази година Дафне Каруна беше взривена в колата си, а убиецът й все още не разкрит.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване