01/13/18 05:45
(http://www.clubz.bg/)

На 27 февруари откриват площад "Борис Немцов" във Вашингтон

Във Вашингтон скоро ще се появи улица на името на убития руски политик Борис Немцов. Тази седмица градската управа на американската столица одобри на първо четене законопроект №22-539 за преименуване на участък от Уисконсин авеню като Boris Nemtsov Plaza. Мястото се намира точно пред сградата на руското посолство. 

В отделно решение се призовава за ускорено приемане на решението, така че новото име на площада да влезе в сила на 27 февруари, когато се навършват три години от гибелта на Немцов, убит в центъра на Москва. Тогава ще има тържествена церемония на Boris Nemtsov Plaza - първото в света официално увековечаване на паметта му, коментира в блога си Владимир Кара-Мурза, председател на фонда "Борис Немцов".

Въпреки че през ноември 2016 г. Градската дума в Нижни Новгород е взела решение да сложи паметна плоча на сградата, където е живял първият губернатор на областта  - Борис Немцов, до ден днешен решението не е изпълнено. Според Кара-Мурза причината е в това, че властта воюва с Немцов, макар и мъртъв. Това, според него, е причината да се премахват мемориалните знаци от домовете в Москва и Ярославл, където е живял, и на официално ниво се блокират всички инициативи, свързани с паметта на Немцов.

Във Вашингтон има няколко места, свързани с Русия - паметник на Пушкин, недалеко от университета, алея на руските поети в Джорджтаун, площад на името на Андрей Сахаров. Историята на площада, който носи името на един от най-известните дисиденти в бившия СССР е интересна. През 1984 г., когато във Вашингтон решават да дадат името на Сахаров на площада, който тогава е пак пред руското посолство, понастоящем резиденция на руския посланик, Сахаров е бил на заточение. Пред вратата на жилището му денонощно дежурят хора на КГБ, роднините му са подложени на гонения, а в медиите валят писма от колективи - от доячки до кинематографисти, които осъждат гневно "клеветника" на съветската власт.

Шест години по-късно, през 1990 г., площад "Сахаров" вече има и в Москва, а негов бюст поставят и в самата сграда на руското посолство във Вашингтон. 

 
Убиецът на Борис Немцов - чеченецът Заур Дадаев, получи 20 години затвор, реши московски съд през юли 2017 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване